Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!

Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!

Zelí je součástí české kuchyně po generace a naše babičky a prababičky věděly proč. Chutná zelenina má mnohé využití a je bohatá na velké množství vitamínů. Kysané zelí předchází nemocem, posiluje imunitní systém, a navíc není vůbec těžké si ho připravit doma. Zelňačka i segedínský guláš pak budou chutnat ještě lépe.

Čtěte také:

Kysané zelí – delikatesa, která léčí

Kysané zelí je vitaminovou bombou. Zelí jako takové je zelenina bohatá na množství vitaminů a zdraví prospěšných látek. Kvašením vzniká kysané zelí, které je konzervované a vydrží vám tak dlouhé týdny a měsíce. Kysané zelí navíc neztratí nic ze svého bohatého obsahu užitečných látek. Konzervované kysané zelí působí jako prevence proti rakovině jater, plic, tlustého střeva nebo prsu. Výživná zelenina je navíc oblíbenou pochoutkou a součástí tradičního českého jídelníčku.

Proč si však kupovat kysané zelí, když si ho můžete kvalitně připravit doma stejně, jako to dělaly hospodyňky již po generace? Kupované kvašené zelí není tak kvalitní a obsahuje často chemické konzervanty. Podzimní sklizeň je ideální pro hlávkové zelí ke kvašení a doma si pak můžete dopřát knedlo-zelo-vepřo s domácím kysaným zelí plným vitamínů.

Příprava domácího kysaného zelí

Základem je hlávkové zelí, které je třeba očistit od špinavých a potrhaných listů, oprat ve studené vodě a následně nakrouhat na hrubší nudličky na struhadle. Na pětilitrovou nádobu budete potřebovat:

Ingredience:

  • 5,5 kg zelné krouhanky
  • 100 g soli (nejlépe bez jódu)
  • kmín
  • nakrájená cibule

Domácí kysané zelí - postup

Zelnou krouhanku postupně sypte do nádoby, solte, kořeňte a poté utlačujte tak, aby nad vrstvou zelí bylo několik centimetrů šťávy. Tím dojde ke správnému procesu kvašení. Koření můžete přidávat podle vlastní chuti – lze přidat kmín, cibuli, kopr, křen, koriandr nebo třeba plátky jablek. Postupně tak vrstvíme zelí s kořením a průběžně stlačujeme pro vypuštění šťávy. Naložené zelí musí být neustále zatopeno, ale ne příliš, proto se buněčná šťáva v případě potřeby odebírá.

Když je nádoba naplněná těsně pod okraj a krouhanka je ponořená ve šťávě, stačí už jenom nádobu zatížit těžkým kamenem nebo uzavřenou zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Potom je potřeba nádobu uzavřít víkem a uskladnit. Při nakládání by mělo mít zelí teplotu kolem 20 °C, po dobu kvašení je třeba udržovat teplotu 12-15 °C. Po 4 až 6 týdnech čekání a intenzivního kvašení si pak můžete pochutnat na domácím kysaném zelí. Po vykvašení je potřeba zelí udržovat v chladné místnosti a kontrolovat, aby zelí bylo stále pod vodou a bez přísunu vzduchu.

Zelí

Kysané zelí jako lék

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínů a blahodárně působí na metabolismus. Kysané zelí dokonce obsahuje více vitamínu C než zelí čerstvé, nadto také draslík, železo, zinek nebo hořčík. Konzumace kysaného zelí uvolňuje napětí, aktivuje imunitní systém, podporuje hubnutí a odvádění odpadních látek z těla. Kvašené zelí můžete použít jako přílohu jídel nebo surovinu pro přípravu tradičních českých a slovenských pokrmů. Zelí je nedílnou součástí poctivé podzimní a zimní kuchyně, která zahřeje, dodá potřebnou energii, a navíc podpoří imunitu. Vařené kysané zelí je základem pro husté polévky, zelné knedlíky, segedínský guláš nebo slouží jako příloha k tradiční svatomartinské kachně.  

Recepty se zelím 3x jinak

1. Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční polévkou, která nechybí v receptáři žádné moravské hospodyňky. Hutná zelňačka z kysaného zelí navíc vystačí místo celého oběda.

Ingredience:

  • 400 g kysaného zelí
  • 300 g brambor
  • 100 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín

Valašská kyselica - postup

Do většího hrnce dáte vařit kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody. Zároveň ve druhém hrnci začnete vařit na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě s kmínem. Do hrnce se zelím přidáte pár lístků bobkového listu a několik kuliček nového koření. Když brambory skoro změknou, je na čase je přidat do velkého hrnce k zelí.

Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a klobásku nakrájenou na kolečka. V trošce mléka rozmíchejte lžíci mouky, vlijte do hrnce, důkladně rozmíchejte, čímž polévku krásně zahustíte. Přidejte osmaženou cibulku, klobásku a křupavou slaninu. Za občasného míchání celou polévku 15 minut povařte a nechte odpočinout. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.

Recepty se zelím (1)

2. Halušky se zelím a uzeným

Halušky se zelím neboli správně slovensky střapačky se zelím a uzeným jsou slovenským národním jídlem. S domácím kysaným zelím si ho ale můžete připravit jednoduše i doma.

Ingredience:

  • 1 kg syrových brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g uzené slaniny
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 velké vejce
  • 1 cibule
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • slanina

Halušky se zelím a uzeným - postup

Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu pořádně vyškvařte. Slanina po chvilce krásně pustí tuk a začne se opékat. Cibuli osmahněte zvlášť na druhé pánvi a po chvíli k ní přidejte dvě vrchovaté lžíce hladké mouky, čímž vytvoříte zásmažku. Zelí dejte vařit do hrnce, odeberte přebytečnou vodu, která se z kvašeného zelí vypustí a místo toho postupně přidávejte připravenou zásmažku, dokud vám kysané zelí dostatečně nezhoustne. Zelí následně podle potřeby dochuťte solí nebo troškou cukru pro zvýraznění chuti.

Na haluškové těsto si nejprve oloupejte brambory a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte přebytečnou vodu, ale ne všechnu. Přidejte hladkou a polohrubou mouku, sůl, vejce a těsto rychle promíchejte. Je dobré pracovat rychle, aby brambory nezčernaly. Ideální konzistence těsta by měla být poměrně hustá, ne příliš tekutá. V případě potřeby přidejte trochu hladké mouky na zahuštění nebo vodu na zředění.

Hotové těsto pak propasírujte přes haluškovací sítko do vroucí neosolené vody. Pokud haluškovač nemáte, můžete použít například cedník na noky nebo struhadlo s velkými otvory. Halušky jsou hotové velmi rychle během minuty až dvou, to poznáte tak, že vyplavou na povrch vody podobně jako noky. Hotové halušky vytáhněte sítkem, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat přebytečnou vodu. Halušky můžete pokapat tukem ze slaniny, aby se nepřilepily a dále je promíchejte s hotovým uvařeným zelím a uzenou slaninou s cibulkou.

Recepty se zelím (3)

3. Segedínský guláš

Poctivý segedínský guláš je receptem původem z Maďarska. Ozvláštněte vepřový guláš kysaným zelím, který dodá vašemu tělu vitamíny a guláš navíc zahustí.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 ml vývaru
  • rajčatové pyré
  • zakysaná smetana
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • sladká paprika
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř

Segedínský guláš - postup

Maso nejprve nakrájejte na malé kostky a stejnoměrně obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepejte a maso nechte připravené na talíři. Mezitím v kastrolu rozehřejte olej a připravené maso zprudka osmahněte ze všech stran. Hotové maso vyndejte z hrnce a část oleje slijte.

Do hrnce dejte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání dozlatova osmahněte. Cibulku posypte 3 lžícemi sladké papriky, trochou kmínu a odstavte z plotny, aby vám paprika nezhořkla. Přidejte zpátky maso, jednu lžíci rajčatového pyré nebo protlaku a důkladně promíchejte. Směs podlijte vývarem a dochuťte solí, pepřem, pár lístky bobkového listu. Vařte na středním plamenu, postupně přiveďte k varu a pod pokličkou duste přibližně 15 minut.

Následně přidejte scezené kysané zelí a celou směs ještě dalších 15-20 minut duste, až bude maso úplně křehké. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a můžete podávat s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Recepty se zelím (2)

Vyzkoušejte také další recepty se zelím na posílení imunity

Salát z kysaného zelí

Nakládané zelí s koprem

Kysané zelí jako příloha


Jak na imunitu - seriál 

Cibule a česnek na 10 způsobů

Jitrocel a šalvěj na nachlazení

Recepty z hlívy ústřičné na imunitu

Kysané zelí pro dobrou imunitu

Zázračné účinky aloe vera



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...