Jak na nachlazení a chřipku? Vyzkoušejte tajnou zbraň našich prababiček - Cibuli a česnek
Sezóna chřipek a nachlazení je zase tady! S tím jak ubývá denní světlo a snižuje se venkovní teplota, naše tělo hůře reaguje na změny teploty. A tak ti, kdo nemají příliš silnou imunitu, často skončí na pár dní v posteli. Pokud se o vás tedy nemoc v následujících týdnech pokusí, máme pro vás domácí tipy jak na chřipku a jak na nachlazení s pomocí cibule a česneku.
CIBULE na nachlazení
Cibule se sbírá v letních měsících v období od července do srpna a historicky ji znali a používali už staří Sumerové. Cibule je nejprospěšnější v syrovém stavu, ale příznivé látky neztrácí ani v uvařeném stavu. Zlepšuje trávení a příznivě ovlivňuje celý trávicí trakt. Kromě toho funguje cibule na nachlazení a chřipku. Obsahuje vitaminy A, B, C, E, dále vápník, fosfor nebo různé silice.
Mezi další pozitivní účinky cibule patří:
- zklidňuje nervy
- snižuje hladinu cukru v krvi
- upravuje střevní mikroflóru
- čistí trávicí trakt
- hojí a zklidňuje rány
Vše o cibuli najdete v tomto článku!
ČESNEK na nachlazení
Česnek je takový všelék, který znali a užívali už staří Římané a Egypťané. Česnek je velmi silné antiseptikum, což znamená, že má dezinfekční a antibakteriální účinky. Mezi jeho účinné látky patří jód, aliin a minerály. Sbírá se od července do srpna, sází se na podzim, nejpozději v listopadu.
Mezi jeho další pozitivní účinky na lidské zdraví patří tyto vlastnosti:
- snižuje tlak
- čistí krev a zmenšuje obsah cholesterolu v krvi
- posiluje činnost srdce
- dezinfikuje vnitřní lidské orgány
- působí pro - imunitně
- používá se na chřipku a nachlazení
Dobrým kamarádem klasického česneku setého je medvědí česnek. Ten vyrůstá velmi časně na jaře a je skvělým zdrojem jarním vitamínů, minerálů a energie. Stejně jako česnek a cibule, obsahuje i medvědí česnek antibakteriální alicin.*
*(diallyldisulfomonooxid, který je odpovědný za štiplavost česneku)
Jak na nachlazení? Recepty 5x jinak
Cibulový čaj
Cibulový čaj je patrně nejtradičnější lék našich babiček a prababiček na nachlazení a rýmu. Je ohromně jednoduchý a hotový za 15 minut. Vyzkoušejte ho.
Co budete potřebovat?
- cibule
- horká voda
- med na dochucení
Cibulový čaj - postup
Cibuli si rozmixujeme v robotu nebo nakrájíme na velmi drobné kousky. Zalijeme horkou vodou a necháme louhovat minimálně 15 minut. Poté cibuli scedíme, můžeme dosladit medem a užíváme několikrát denně.
Cibule s medem
Tento recept je takovým pokladem mezi cibulovými recepty. V době nemoci by pacient měl cibuli s medem užívat několikrát denně. Ale pozor, nejen on - ale také všichni ostatní, kteří s ním sdílí domácnost
Co budete potřebovat?
- cibule
- med
Cibule s medem - postup
Cibuli si nakrájíme na malé kousky, které se nám budou dobře konzumovat. Med si ohřejeme na teplotu 30 až 35 stupňů. Cibuli si nasypeme do hrnce a zalijeme medem. Necháme den odležet v teple s pokličkou. Poté užíváme buď jen medovo - cibulovou šťávu nebo právě i nakrájenou cibuli.
Cibulový obklad na bolavý krk
Cibule stimuluje tvorbu řídkého hlenu v plicích, a tím urychluje uzdravení při nemoci. Proto je dobré ji konzumovat. Tento obklad nebo také zábal užíváme při nachlazení a bolesti v krku.
Co budete potřebovat?
- cibule
- lžíce vody
- čistá bavlněná utěrka
Cibulový obklad na bolavý krk - postup
Cibuli si nakrájíme nadrobno a společně se lžící vody necháme krátce podusit, aby se rozvoněla. Poté cibuli přendáme do utěrky nebo plátýnka, zabalíme a přiložíme na krk. Necháme na krku asi 2 až 3 hodiny, dokud se účinné látky nedostanou do pokožky.
Domácí česneková antibiotika
Domácí česneková antibiotika nemusíte využívat jen v době nachlazení, ale po celý rok. Slouží totiž jako taková prevence na zvýšení imunity.
Co budete potřebovat?
- 2 palice česneku
- kousek zázvoru
- slivovice nebo jiný čirý destilát
Domácí česneková antibiotika - postup
Česnek i zázvor nakrájíme nebo nastrouháme na co nejmenší kousky. Vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem. Necháme měsíc macerovat a poté užíváme jen po kapkách. Rozhodně ne po lžících, jedná se totiž o koncentrát.
Poctivá domácí česnečka podle prababičky
Na tento recept si obstarejte co možná nejlepší slepici. Takovou tu, která žila a běhala venku a měla se dobře. Na chuti vývaru to bude poznat. Tento vývar s česnekem vás zaručeně postaví na nohy.
Co budete potřebovat?
- bio nebo farmářská slepice
- cibule
- mrkev
- kousek celeru
- nové koření, bobkový list
- česnek
- domácí celestýnské nudle podle tohoto receptu
Poctivá domácí česnečka podle prababičky - postup
Slepici si omyjte a vložte spolu s očištěnou zeleninou do hrnce. Vařte 3 až 4 hodiny (podle stáří slepice) na mírný plamen a průběžně sbírejte pěnu. Poté si vyjměte slepici, nakrájejte maso i zeleninu a vývar přeceďte. Osolte si ho, přidejte si tam nakrájené čerstvé stroužky česneku a podávejte s celestýnskými nudlemi podle našeho receptu.
Vyzkoušejte také další recepty jak na nachlazení s pomocí cibule a česneku
Zábal z tvarohu a česneku proti škrábání v krku
Cibulovo citrusový sirup s hřebíčkem proti kašli
Jak na imunitu - seriál
Jitrocel a šalvěj na nachlazení
Recepty z hlívy ústřičné na imunitu
Napsat komentář: Jak na nachlazení a chřipku? Vyzkoušejte tajnou zbraň našich prababiček - Cibuli a česnek
RE: Jak na nachlazení a chřipku? Vyzkoušejte tajnou zbraň našich prababiček - Cibuli a česnek
Erika