Jitrocel a šalvěj na nachlazení - domácí jitrocelový sirup, šalvějový sirup a šalvějové bonbóny
Zima je v plném proudu a neustálé změny teplot mají za následek nachlazení, rýmu nebo dokonce chřipku. V minulém článku jsme vám radili, jak na nachlazení s pomocí cibule a česneku. A dnes se podíváme na to, jak nám při nachlazení mohou pomoci dvě byliny - šalvěj a jitrocel. Nejprve si představíme léčivé účinky bylin a vzápětí vám nabídneme několik snadných receptů, které při nachlazení používaly už naše babičky.
ŠALVĚJ na nachlazení
Šalvěj lékařskou možná znáte jako bylinu, kterou používáte doma v kuchyni. Šalvěj se skvěle hodí do omáček, k masu nebo k těstovinám. Ještě účinnější je ale šalvěj na nachlazení. Má totiž antibakteriální a antivirotické účinky a ulevuje při nachlazení, bolesti v krku i kašli. Jako šalvěj na nachlazení se využívají hlavně listy, ze kterých se dá připravovat čaj na kloktání i popíjení, šalvějové bonbóny na bolest v krku nebo dokonce šalvějový sirup.
Jak na nachlazení a chřipku? Vyzkoušejte tajnou zbraň našich prababiček - Cibuli a česnek
Šalvěj na nachlazení je výborným lékem, má ale také další pozitiva:
- šalvěj lékařská tlumí bolest v krku
- šalvěj je také účinná na nepříjemný suchý kašel
- nať se sbírá od května do září
- užívá se také při nadměrném pocení
- mezi účinné látky patří flanovoidy, silice a třísloviny
- šalvěj je lehce nahořklá až trpká
- ve staročeské kuchyni se užívala stejně často jako petrželka
JITROCEL na nachlazení
Jitrocel kopinatý se odpradávna používal na hojení ran, pohmožděnin a spálenin. Jeho druhou velkou předností je schopnost ohleňovat, pomáhat při nachlazení a kašli. Nejznámějším receptem, jak na nachlazení, je jitrocelový sirup. Ten se vyrábí z čerstvých listů jitrocelu, které sbíráme od května do srpna.
Jitrocel má také další pozitivní účinky:
- jitrocel znali již antičtí lékaři
- má protizánětlivé a antibiotické účinky
- nejvíce léčivých látek má jitrocel kopinaý, v ČR ale roste několik dalších druhů
- jitrocel kopinatý má schopnost čistit organismus
- lidově se jitrocelu říká ranocel nebo hojílek
- psyllium neboli rostlinná vláknina se vyrábí z jitrocelu indického
Jak na nachlazení 3x jinak
V domě zimních měsíců využijete některý z našich receptů jak na nachlazení. Některé recepty si můžete udělat předem, jiné stačí připravit až v chřipkovém období.
Jitrocelový sirup
Recept na jitrocelový sirup je velmi jednoduchý. Zabere vám jen půlhodinku a sirup bude hotový za dva dny. Používá se při nachlazení a rýmě a je vhodný i pro děti. Podáváme ho vždy na lžičce a to několikrát denně dle stupně nachlazení i věku nemocného
Co budete potřebovat?
- čerstvě natrhané listy jitrocelu kopinatého
- cukr krystal
Jitrocelový sirup - postup
Nejprve si natrháme listy jitrocelu kopinatého, které si nakrájíme na malé kousky. Čím vícekrát porušíme nožem vrstvu jitrocele, tím více silic se z byliny uvolní. Připravíme si uzavíratelnou sklenici, do které postupně vrstvíme cukr a jitrocel. Začneme jitrocelem, poté pokračujeme cukrem a tak dále, dokud nebude sklenice plná.
Každá vrstva by měla mít zhruba 1 centimetr a do sklenice ji můžeme trošku upěchovat. Jakmile bude sklenice plná, zasypeme ji ještě trošku cukrem a sklenici postavíme na 1 až 2 dny na slunné místo. Cukr se rozpustí, spojí se s bylinnými silicemi a vznikne jitrocelový sirup. Sirup poté přecedíme, vymačkáme všechnu šťávu a skladujeme na temném místě, kde by nám jitrocelový sirup měl vydržet až do zimy.
Šalvějový sirup
Šalvějový sirup má podobný postup na přípravu jako jitrocelový sirup. Jediný rozdíl je v tom, že šalvějový sirup musí déle stát na slunci, aby se z něj uvolnily všechny silice.
Co budete potřebovat?
- listy a květy šalvěje
- cukr krystal
- voda
Šalvějový sirup
Připravíme si listy a květy šalvěje, které vrstvíme na střídačku s cukrem do uzavíratelné sklenice podobně jako v předchozím receptu. Každou vrstvu nezapomeneme důkladně stlačit, abychom porušili listy a uvolnila se z nich šťáva. Šalvějový sirup necháme stát zhruba 20 dní na slunném místě. Poté vymačkáme a přecedíme přes plátýnko, můžeme zředit vodou a podáváme.
Šalvějové bonbóny
Šalvějové bonbóny jsou jednoduché na přípravu a můžete je užívat kdykoliv, když vás začně pobolívat v krku. Šalvějové silice se postarají o zklidnění krku a utlumení bolesti. Šalvěj na nachlazení v tomto případě opravdu funguje.
Co budete potřebovat?
- sušená šalvěj
- 200 g cukru
- 250 g medu
- šťáva z poloviny citrónu
- moučkový cukr
Šalvějové bonbóny - postup
Šalvěj si nameleme si nadrtíme prsty. Do hrnce dáme povařit med, cukr, citrónovu šťávu i drcenou šalvěj. Vaříme tak dlouho, dokud nebude cukr rozpuštěný a hmota nebude kompaktní. Kompaktnost poznáme tak, že kapku hmoty kápneme mimo hrnec a ona ztuhne. Hmotu nakonec nalijeme na navlhčený nebo vymaštěný plech nebo do speciálních formiček. Hotové bonbóny obalujeme v cukru a skladujeme v uzavíratelné nádobě v suchu a temnu.
Jak na imunitu - seriál
Jitrocel a šalvěj na nachlazení
Recepty z hlívy ústřičné na imunitu
Kysané zelí pro dobrou imunitu
Napsat komentář: Jitrocel a šalvěj na nachlazení - domácí jitrocelový sirup, šalvějový sirup a šalvějové bonbóny
RE: Jitrocel a šalvěj na nachlazení - domácí jitrocelový sirup, šalvějový sirup a šalvějové bonbóny