Podzimní zelenina připraví náš imunitní systém na období viróz. Projezte se ke zdraví!
Jaká zelenina je na podzim nejzdravější? Samozřejmě, že ta čerstvá. I když se může zdát, že je definitivně po sezóně, není tomu tak. Zaměřit bychom nyní svůj zrak měli na čerstvé druhy zeleniny. Ať už jsou to tykve, brambory, červená řepa, zelí nebo nespočet druhů kořenové zeleniny. Kterou máte nejraději?
Krom toho, že je podzimní zelenina poměrně levná, jde o sezónní a zároveň i lokální produkty. Prospějete tak nejen sobě, ale i životnímu prostředí. Čerstvá podzimní zelenina je plná antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny. A pochopitelně je od přírody sestavena tak, aby náš imunitní systém chránila před nadcházejícím obdobím viróz.
Nejlepší podzimní zelenina
Podzimní zeleninu můžete využívat nejen k přímé konzumaci, ale také k přípravě polévek, omáček, dipů, salátů nebo třeba k pečení. V chladných dnech, které už na podzim jsou na denním pořádku, je vhodné jíst zeleninu tepelně upravenou. Tělo tak zahříváme. Podzimní druhy zeleniny ostatně i chutnají lépe, když jsou vařené, dušené, napařené nebo pečené. A rozhodně podzimní druhy zeleniny nezapomínejte dochutit bylinkami, které pomohou při zahlenění, onemocnění dýchacího aparátu nebo při virózách. Skvěle se uplatí například tymián, oregano, majoránka, mateřídouška, šalvěj a podobně.
Podzimní detoxikace organismu přírodní cestou
Jak se vyhnout podzimnímu nachlazení a respiračním problémům?
Staňte se expertem na druhy dýní: Každá je vhodná na jiné recepty z dýně
Kapusta
Kapusta je považována za ryze podzimní a zimní zeleninu. Přesto ji využíváme vcelku málo. Přitom se jedná o velice chutnou superpotravinu. Už jste někdy okusili třeba kapustové chipsy? Kapusta je doslova nabitá antioxidanty, dále pak obsahuje vitamíny A, B, C a K. Rovněž je také skvělým zdrojem životně důležitých minerálních látek.
Batáty
Zatímco brambory jsou v našich domovech na denním pořádku, batáty jsme si tolik neoblíbili. A je to škoda. Chutnají ještě o něco lépe než obyčejné brambory a využití v kuchyni mají podobné, možná ještě lepší. Navíc jsou neuvěřitelně zdravé. Batáty obsahují spoustu vitamínu A a C. Jsou v nich ukryty přirozené sacharidy, které tělo využívá jako energii. Dále pak nechybí dostatek draslíku a vlákniny, které pečují o zdravé trávení i správně fungující kardiovaskulární systém. Je to zkrátka úžasně zdravá podzimní zelenina.
Brokolice
Nenechte se mýlit. Brokolice roste během podzimu i zimy a tělu poskytuje silné antioxidanty, stejně jako základní minerály a vlákninu. Brokolice má obzvlášť vysoký obsah glukosinolátů a antioxidantů, jako jsou karotenoidy, chlorofyl, vitamíny E a K i fenolické sloučeniny.
Růžičková kapusta
Ze školní jídelny si možná pamatujeme růžičkovou kapustu coby převařenou hmotu nevábné barvy. Ale tak to vůbec být nemusí. Pokud ji připravíte správným způsobem, pochutnáte si na neuvěřitelné lahůdce. Vyzkoušejte růžičkovou kapustu například opečenou s trochou olivového oleje a mořské soli. Taková příprava jen podtrhne její přirozenou chuť. Růžičková kapusta coby podzimní zelenina, má velmi vysoký obsah vlákniny, vápníku, draslíku, kyseliny listové a vitamínů C a K.
Zelí
Ať už bílé nebo červené. Je jedno, které preferujete. Oba dva druhy jsou plné vitamínů C, K, manganu a antioxidantů, jako jsou například antokyany. Stejně jako růžičková kapusta, i zelí jako podzimní zelenina chutná skvěle pečené. Můžete jej ale i dusit nebo vařit. Případně nakrouhat a nechat fermentovat na zimu. Zdravější potravinu jen tak nenajdete.
Květák
Čerstvý se objevuje v obchodech především na jaře, ale také na podzim je možné ještě sbírat z pole nebo zahrádky čerstvé kusy. Květák lze využít jako nízkosacharidovou náhražku brambor. Je skvělým zdrojem karotenoidů, vlákniny, folátu, draslíku a také fenolických sloučenin, které pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály a oxidačnímu stresu.
Celer
Kořen celeru je příbuzný jak řapíkatému celeru, tak i petrželi. Můžete si s ním dělat co chcete. Dá se jíst pečený, vařený i smažený. V poslední jmenované formě je to skvělá náhrada řízků pro vegetariány. Čerstvý celer je křupavý, ale pokud jej tepelně upravíme, změkne podobně jako brambory. Celer je úžasná podzimní zelenina. A je také vynikajícím zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C a fosforu.
Fenykl
Snad odpradávna je tato podzimní zelenina využívaná na podporu trávení. Fenykl obsahuje i protizánětlivé, antimikrobiální a protinádorové sloučeniny. A také antioxidanty. Je bohatý na fenolické sloučeniny, včetně bioflavonoidů, fenolových kyselin, taninů a kumarinů. Má hodně draslíku a vysoké množství vitamínů A a C.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Podzimní zelenina připraví náš imunitní systém na období viróz. Projezte se ke zdraví!
RE: Podzimní zelenina připraví náš imunitní systém na období viróz. Projezte se ke zdraví!