Podzimní plodiny na talíři: Které potraviny bychom měli jíst na podzim, abychom si udrželi pevné zdraví?
Podzim je tu a s ním i tradiční virózy a nemoci z nachlazení. Děje se to každý rok stejně. Venku se ochladí, my se nedostatečně oblékneme a onemocníme. Přitom stačí tak málo: důsledně pečovat o svůj imunitní systém. Poradíme vám, do jakých potravin se zakousnout, abyste svoji obranychopnost vyburcovali na maximum.
Podzimní plodiny: Jablka
Máte rádi jablka? Jsou tradiční podzimní plodinou a bez nadsázky je lze nazvat i superpotravinou. Právě na podzim se o naši imunitu dokáží skvěle postarat. Obsahují totiž vysoké množství vitamínu C. Zároveň rovněž hodně vlákniny, která je nezbytná pro zdravá střeva i pro optimální trávení. A v neposlední řadě i pro správnou hladinu cholesterolu. Jablka nejsou kalorická, tedy je můžete bez obav konzumovat, i když toužíte zhubnout. Navíc vzhledem k obrovské rozmanitosti druhů jablek vždy můžete jíst jiný druh, takže se vám nepřejí.
Podzimní plodiny: Řepa
Červená nebo raději žlutá? Červená je populárnější, ale žlutá také skvěle chutná. Na podzim přijdou vhod obě dvě. Jde o všestrannou plodinu, kterou lze jíst nasladko i naslano. Řepa má nasládlou chuť, málo kalorií, ale zato je bohatá na spoustu cenných látek. Má vysoké množství kyseliny listové a rovněž vitamínu B. Obojí je nezbytné pro zdravý růst buněk. Červená i žlutá řepa jsou plné antioxidantů, které chrání naše srdce a fungují jako dokonalý antioxidant. A řepa rovněž patří mezi podzimní plodiny plné vlákniny.
Přírodní probiotika a prebiotika podporují imunitu a pomáhají s celou řadou zdravotních obtíží
Dobrá obranyschopnost a pevné zdraví díky jídlu? Vyzkoušejte recepty z hlívy ústřičné
Podzimní plodiny: Papriky
Sklízejí se sice koncem léta, ale ještě teď se dají jíst čerstvé a křupavé. Jsou nabité nejen vitamíny, ale také kapsaicinem, který pečuje o naši obranyschopnost a o naše zdraví nejen a podzim. Jedna paprika pokryje doporučené denní množství vitamínu C!
Podzimní plodiny: Růžičková kapusta
Růžičková kapusta patří mezi podzimní plodiny napěchované vitamíny a minerály. Patří do rodiny brukvovité zeleniny, i když právě ona je zrovna nejméně oblíbená. Růžičková kapusta je bohatá především na vitamín K, který reguluje metabolismus i srážlivost krve. Další cenné látky pak v synergii intenzivně posilují imunitu a pomáhají nás chránit před podzimními nemocemi.
Podzimní plodiny: Brusinky
Jasně červené plody jsou jedničkou v boji proti podzimním nemocem. Jsou nabité vitamíny a jsou skvělou prevencí i lékem při prochladnutí. Zejména pak močového ústrojí. Brusinky v sobě ukrývají vysoké množství vitamínu C i vlákniny.
Podzimní plodiny: Hrušky
I když jsou sladké a jemné, přesto tělu dodají stejnou dávku vitamínu C jako jablka. Navíc jsou plné antioxidantů a obsahují měď. Ta se podílí na energetickém metabolismus i na normálním stavu pojivových tkání. A rovněž i na normální činnosti nervového systému. Rovněž má velký vliv při krvetvorbě a je důležitá pro správnou funkci imunitního systému.
Podzimní plodiny: Dýně
Dýní je na podzim dostatek a navíc patří mezi oblíbené podzimí plodiny. Obsahují spoustu vitamínu A ve formě beta-karotenu. Jde o antioxidant, který je nezbytný pro zdravý zrak i pro pevný imunitní systém. Tělo chrání před poškozením volnými radikály. Dále pak v sobě ukrývá také velké množství draslíku, který je důležitý pro svaly a nervy. A nechybí ani vláknina, která pomáhá snižovat cholesterol, hladinu cukru v krvi a udržuje zdraví střev.
Podzimní plodiny: Pastinák
I pastinák patří mezi superpotraviny. Tedy mezi podzimní plodiny, které obsahují spoustu prospěšných látek. Pastinák sice vypadá tak trochu jako vybledlá mrkev nebo jako kořen petržele, avšak ve skutečnosti je o zeleinu, která obsahuje obrovské množství draslíku i kyseliny listové. Ta je důležitá pro tvorbu zdravých buněk a funguje i jako prevence nádorového bujení. V pastináku jsou i látky, které působí močopudně a zvyšují chuť k jídlu. Oproti bramborám má pastinák méně bílkovin, ale zato více vlákniny.
Podzimní plodiny: Batáty
Batáty jsou sladké brambory a patří mezi skutečně výživné podzimní plodiny. Ukrývá se v nich velké množství železa a jsou obrovským zdrojem antioxidantů i vlákniny. Pochubit se mohou i vitamínem B6, který pečuje o zdraví srdce. Z cenných látek se pak ještě vyplatí zmínit vitamin C nebo selen, draslík, hořčík a železo. Tedy směs, která dokonale posílí imunitní systém.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku