Vitamíny podle abecedy: Vitamín A je nezbytný pro kvalitní zrak, zdravé dásně i pro posílení obranyschopnosti organismu

Vitamíny podle abecedy: Vitamín A je nezbytný pro kvalitní zrak, zdravé dásně i pro posílení obranyschopnosti organismu

Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Přirozeně je přítomen v mnoha potravinách. Vitamín A je důležitý především pro dobrý zrak, silný imunitní systém a reprodukční systém. Rovněž pomáhá srdci, plicím, ledvinám a dalším orgánům, aby správně fungovaly.

Na úvod je nutno uvést, že existují dva druhy vitamínu A. první ty, preformovaný vitamín A, se nachází v mase, drůbeži, rybách a mléčných výrobcích. Druhý typ, provitamín A, se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině a dalších rostlinných produktech. Nejběžnějším typem provitamínu A v potravinách i doplňcich stravy, je beta-karoten.

Vitamín A: Axeroftol

Tento druh vitamínu spadá do skupiny vitamínů označovaných jako karotenoidy. Jsou to právě ty, které dodávají zelenině a ovoci její charakteristickou žlutočervenou barvu. Karotenoidy samy o sobě nejsou ani tak vitamíny, ale spíš jejich jakýmsi předstupněm. Respektive – z karotenoidů si naše tělo dokáže samo vyrobit vitamín A. To se děje zejména v tenkém střevě a játrech. Proto je tato skupina látek pro naše tělo nezbytná. Těchto provitamínů je asi 600, nicméně pro nás mají největší význam betakaroten, lutein a lykopen.

Čtěte také:

Koronavirus: Vitamíny, které mohou naše tělo ochránit před nákazou!

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Vitaminy na paměť spolehlivě rozhýbou vaše mozkové závity

Vitamín A a jeho přírodní zdroje

V největší míře je tento vitamín obsažen ve žlutooranžovém ovoci a zelenině (ty je však nutné konzumovat nejlépe syrové – varem nad 180°C se vitamin ničí), dále v rybách a jejich tuku, v játrech, másle, vaječném žloutku, mléku a mléčných výrobcích. Vitamín A obsahují i některé druhy ryb, například losos. Vitamín A se i do některých potravin přidává. Nejčastěji tam, kde je mléko a obiloviny. Často jsou s ním obohaceny například snidaňové cereálie.

Vitamín A pro zdravý zrak

Největší přínos v našem těle má vitamin A pro oči. Je to nejlepší prevence a svým způsobem i léčba šerosleposti. Posiluje zrak a dokonce i léčí některé poruchy vidění. Má však i další pozitiva pro naše zdraví velmi důležitá. Je nezbytný pro zdravé sliznice. Stará se o zdravé dásně. Pomáhá léčit i nejrůznější kožní obtíže, jako je ekzém nebo akné. Podporuje růst kostí a pevnost vlasů i nehtů. Posiluje činnost imunitního systému. U žen je důležitý zvláště v období těhotenství pro správný vývoj plodu. Jednomu z provitamínu A – lykopenu se pak dokonce připisuje i protinádorová aktivita.

Vitamín A: Doporučená denní dávka a doplňky stravy

Doporučená denní dávka vitamínu A činí 0,8 mg/ den. Pokud bychom to rozepsali, lze uvést, že u dětí ve věku 7-10 let jde o dávku 0,7 mg, u dětí nad 10 let a dospělých pak o dávku 1 mg a u kojících žen dokonce o dávku až 1,6 mg. Vždy je nejlepší vitamín A dopravit do těla prostřednictvím stravy. Jakoukoliv suplementaci výživovými doplňky byste měli vždy prokonzultovat se svým ošetřujícím lékařem, případně lékárníkem. I vitamín A je možné koupit v doplňcích stravy. Obvykle je k mání ve formě retinylacetátu nebo retinylpalmitátu (předem připravený vitamín A). Dále jej lze pořídit ve formě beta-karotenu (provitamín A). Případně v předem připravené kombinované formě nebo ve formě multivitamínových přípravků.

Vitamín A se ukrývá především ve žlutooranžovém ovoci a zelenině

Vitamín A a jeho nedostatek

Pokud nám v těle chybí vitamín A, pak ztrácíme chuť k jídlu, naruší se imunita a jsme stále nemocní a začneme trpět šeroslepostí. Při nedostatku vitamínu A dochází také k vysychání sliznic. Vzhledem k tomu, že se to týká i očí, může v krajním případě dojít až k oslepnutí. V našich zeměpisných šířkách však tento problém nehrozí, nicméně v zemích třetího světa je avitaminóza A vcelku běžným problémem. 

Vitamín A a jeho nadbytek

Co se nadbytku vitamínu A týče, pak je nutné mít na paměti, že je toxický. Hrozí nám v takovém případě dlouhodobá nevolnost se zvracením, padání vlasů, suchá kůže, bolesti kloubů a poruchy vidění. Zde je však nutné připomenout, že předávkování se týká pouze čistého vitamínu A – nikoliv jeho provitamínů – karotenoidů. U nich předávkování nehrozí – čím víc jich pozřeme, tím méně se do těla vstřebávají. Ovšem konzumace vysokého množství betakarotenu nebo jiných forem provitamínu A může způsobit, že pokožka bude žlutooranžová. Tento stav je však neškodný. Vysoký příjem beta-karotenu nezpůsobuje vrozené vady ani jiné vážnější účinky způsobené jeho nadměrným množstvím.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.