Málo známý vitamín U pomůže vyřešit problémy se žaludkem. Potřebujeme jej hlavně v zimě

img

Běžné vitamíny známe všichni. Céčko užíváme, když potřebujeme prevenci proti viróze, déčko na imunitu a béčko, pokud se nám začnou tvořit třeba afty. Ale vitamín U? Co je to vlastně za vitamín a k čemu je dobrý? Zbystřete zvlášť v případě, máte-li potíže se žaludkem.

Vitamín U je často označovaný také jako “protivředový vitamín”. Z chemického hlediska je to derivát aminokyseliny methioninu. Jde to přírodní látku vyskytující se běžně ve vaječném žloutku, zelených listech a vlastně celkově ve veškeré listové zelenině. Vitamín U byl objevený v zelné šťávě koncem 50. let minulého století.

Vitamíny pro zdravé tělo

Vitamíny jsou organické látky, které tělo potřebuje v malém množství pro udržení zdraví, pro růst i pro správné funkce. Většinu vitamínů si naše tělo vyrobit neumí a musíme mu je dodávat stravou. Někdy se však přesto stane, že nám nějaký vitamín chybí. Co pak s tím? Možnost je buď zvýšit podíl potravin, který daný vitamín obsahují anebo využít doplňků stravy. Vitamín U je vysoce aktivní sloučenina, o které většina lidí nemá ani ponětí a v těle vlastně ani nemusí mít žádnou zásadní funkci. Přesto může značně napomoci, pokud je potřeba. 

Čtěte také:

Nejdůležitější vitaminy, minerály a stopové prvky

Vitamin D jako ochrana proti chřipce! Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu D?

Vitamíny podle abecedy: Opravdu nás vitamín C ochrání před nemocemi z nachlazení? A znáte pravidla pro jeho užívání?

Vitamín U jako doplněk stravy

Přestože vitamín U není zařazen mezi běžné vitamíny nemá stanoveno žádné dávkování ani doporučenou denní dávku. Obecně je pak považovaný za bezpečný suplement. Před užíváním doplňku stravy je však vhodné vědět, že vysoké množství vitamínu U se skrývá zejména v zelí, rajčatech, vodnici, celeru, kedlubnách a kapustě. Po doplňku je pak vhodné sáhnout zejména v případě, že nás trápí žaludeční vředy, máme potíže se zažívacím traktem, bolestivostí žaludku, trápí nás reflux, podrážděná střeva nebo potřebujeme posílit imunitu. Tedy právě ideálně na podzim a v zimním období, kdy řádí virózy a silná obranyschopnost je nutná.

Vitamín U se hojně ukrývá v zelené zimní zelenině

Hodí se i ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů, k urychlení hojení ran, jako ochrana před potravinovými alergiemi a je vhodným doplňkem při detoxikaci organismu. Mimo to rovněž urychluje hojení, působí protizánětlivě a umí vychytávat volné radikály.

Vitamín U jako lék na žaludeční vředy

Vitamín U se hojně využíval pro léčbu vředové choroby žaludku. Vředy léčil a snižoval bolestivost i další příznaky. Vitamín U chrání před žaludečními vředy hned několika způsoby. Stimuluje tvorbu ochranného žaludečního hlenu, slouží jako antioxidant a podporuje normální hojení žaludku. V současné době se pak využívají převážně velmi účinné léky nazývané inhibitory protonové pumpy.

Vitamín U v potravinách

Jedním z největších zdrojů vitamínu U je zelí. Ne náhodou je vitamín U ukryt v zimní zelenině, která značně pečuje o naši obranyschopnost. Obzvláště účinná je pak šťáva ze syrového zelí. Při potížích se žaludkem přináší skutečně rychlou a účinnou úlevu. Bohatým zdrojem vitamínu U je ale i špenát. Ten pečuje navíc i zdravá střeva, oči a reguluje hladinu krevního cukru. Vitamín U nechybí ale ani v brokolici či růžičkové kapustě. A jeho obří množství skrývá i obyčejná kapusta. Ta bojuje proti vředům, zánětům, potravinovým alergiím, poruchám trávení a neskutečně dokáže nastartovat imunitní systém.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.