Vyrobte si vlastní rostlinné mléko. Skvěle chutná, je nabité cennými látkami a vyjde vás levněji než klasické mléko

Vyrobte si vlastní rostlinné mléko. Skvěle chutná, je nabité cennými látkami a vyjde vás levněji než klasické mléko
21. 12. 2022

Rostlinné mléko může mít spoustu výhod pro naše zdraví. Nejde o potravinu, která je určena výhradně pro vegany nebo jedince s intolerancí laktózy. Ostatně okuste sami a uvidíte, že domácí rostlinné mléko si určitě oblíbíte. Ať už si dáte makové, mandlové nebo sojové.

V obchodech se do regálů raději nedívejte, neboť kupované rostlinné mléko stojí poměrně dost peněz. Ty nejlevnější se pohybují na podobné hranici cen jako klasická mléka, avšak ty lepší vás vyjdou mnohonásobně dráž. Lepší jsou pochopitelně většinou jen svým složením a kvalitou. Doma si však vyrobíte úplně to nejlepší a za zlomek ceny.

Které rostlinné mléko zvolit?

Na úvod si pojďme říci, co to vlastně ono rostlinné mléko je. Nejde ani tak o mléko v pravém slova smyslu. I když výsledný produkt má bílou barvu a je možné jej použít všude tam, kde se dává klasické mléko. Správné označení by tedy mělo být “rostlinný nápoj”. Ovšem od slovíčkaření pojďme dále. Rostlinný nápoj či rostlinné mléko můžete vlastně vyrobit téměř z čehokoliv: z obilovin, z luštěnin, z ořechů nebo semínek. Je jenom na vás, po čem sáhnete. I když nutno podotknout, že pochopitelně každá ingredience má jinou chuť. A například ne všechny ingredience vám budou pasovat například pro mléko do kávy. Nelze přitom říct, které je nejlepší, neboť toto je výhradně na chuťových preferencích každého jedince. 

Čtěte také:

Vyzkoušejte zlaté mléko - tajný indonéský recept na kašel a nachlazení

Zelený mladý ječmen - chutná hrozně, ale obsahuje 4x více vápníku než kravské mléko

Domácí kondenzované mléko – vyrobte si jej doma za 15 minut

Rostlinné mléko a jednotlivé druhy

Rostlinné mléko můžete využívat nejen do kávy nebo čaje, ale rovněž do vaření či pečení. Lze dokonce vyrobit alternativu smetany. Sice ji nenašleháte, ale do omáček bude perfektní. Nejpopulárnější je sojové rostlinné mléko, dále pak ovesné, mandlové, makové nebo lískooříškové rostlinné mléko. Vyzkoušet ale můžete třeba netradiční hrachové, rostlinné mléko z vlašských ořechů nebo ze sezamu. Každé má svoji jedinečnou chuť a hodí se do jiných jídel či nápojů. Podle expertů jsou výživově nejhodnotnější hrachové a sójové rostlinné mléko. Podle průzkumů totiž obsahují, oproti klasickému mléku, vyšší hladiny čtyř základních minerálů: hořčík, fosfor, zinek a selen.

Sojové rostlinné mléko

Obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny, podobně jako mléko kravské. Nemá žádný cholesterol a ukrývá v sobě jen nízký obsah nasycených tuků. Nevýhodou je to, že soja patří mezi alergeny.

Mandlové rostlinné mléko

Rostlinné mléko z mandlí je méně kalorické než mléko kravské. Hodí se, pokud potřebujete zhubnout. Rozhodně po něm ale nesahejte v případě, že máte alergii na ořechy.

Které rostlinné mléko vám chutná nejvíce?

Kešu rostlinné mléko

Rostlinné mléko z kešu ořechů má vysoký obsah vitamínu E a málo kalorií. Bohužel má také nízký obsah bílkovin.

Rýžové rostlinné mléko

Velice jemné rostlinné mléko z rýže je zajímavou volbou v případě, že máte alergii na mléčné výrobky, ořechy nebo soju. Počítejte však s tím, že rýžové rostlinné mléko má vyšší obsah sacharidů i kalorií. Není tedy vhodné v případě, že se snažíte zhubnout.

Domácí rostlinné mléko – jak na to?

Vyrobit si domácí rostlinné mléko není vůbec žádná věda. Přichystejte si k ruce jen ingredienci, ze které chcete rostlinné mléko vyrábět. Dále pak větší nádobu a vodu. Pojďme na to:

Přísady:

  • 100 g máku, sezamu, lískových ořechů nebo kešu ořechů
  • 1 l vody
  • volitelně (není nutné): 2 ks datlí, špetka soli

Příprava:

Vybranou ingredienci zalijte litrem vody a nechte alespoň čtyři hodiny stát. Je to z toho důvodu, aby se semena či ořechy aktivovaly a byly ve výsledku pro lidské tělo výživnější a hodnotnější. Následně nalijte do mixéru, můžete přidat i datle a špetku soli. Mixujte, zhruba jednu až dvě minuty. Hotové rostlinné mléko ihned přeceďte, nalijte do uzavíratelné nádoby a vložte do lednice. Zde můžete uchovávat po dobu maximálně tří dnů. Budete-li chtít mléko ze soji, hrachu nebo rýže, je nutné tyto ingredience nejprve uvařit.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Vyrobte si vlastní rostlinné mléko. Skvěle chutná, je nabité cennými látkami a vyjde vás levněji než klasické mléko

RE: Vyrobte si vlastní rostlinné mléko. Skvěle chutná, je nabité cennými látkami a vyjde vás levněji než klasické mléko

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.