Kozí mléko pro pevné zdraví. Proč je vhodná jeho konzumace?
Kozí mléko mnoho spotřebitelů odrazuje především domnělým zápachem. Ovšem celá řada výrobců tvrdí, že kvalitní přírodní produkt nijak svým aroma neodpuzuje. V Česku dokonce existují farmáři, kteří vám poskytnou kozí výrobky bez jakékoliv fermentace.
Pokud si chcete dopřát opravdu dobré kozí mléko, zaměřte se podle zkušených farmářů na producenty, kteří kladou důraz na perfektní chovné podmínky koz i hygienické nároky. Podstatné je pak i krmivo, které je zvířatům podáváno ke konzumaci. Pojďme si však říct, jaké benefity má pití tohoto zdravého produktu.
Kozí mléko a jeho složení
I když se zdá, že kozí mléko je obecně dost neoblíbené, jeho konzumace se drží podle celosvětových průzkumů na 65 až 72 procentech ze všech spotřebovávaných mléčných produktů. To je zřejmě způsobené tím, že chov koz je méně náročný než chov krav. Celá řada zemí taktéž dává přednost kozímu mléku kvůli jeho výživnosti. Hlavně v rozvojových zemích je zdrojem tuků, bílkovin a potřebných kalorií. A jaké že je přesné složení tohoto přírodního produktu? Jeden šálek kozího mléka obsahuje zhruba 168 kcal, 9 gramů bílkovin, 10 gramů tuků, 11 gramů sacharidů a také doplní vápník, hořčík, draslík, fosfor, vitamín A i C.
Kozí mléko a účinky na zdraví
Pokud jste se ještě nerozhodli, že kozí mléko je pro vás to pravé, jistě vás přesvědčí mnoho zdravotních benefitů jeho konzumace. Můžeme mezi ně zařadit následující:
-
Kozí mléko je lépe stravitelné než to kravské.
-
Kozí mléko podpoří zdraví vašeho kardiovaskulárního aparátu.
-
Dostatečné množství vypitého kozího mléka může působit preventivně proti vzniku šedého zákalu (díky obsahu vitamínu A).
-
Kozí mléko má v určitých směrech preventivní vliv i vůči vzniku některých onkologických nemocí.
-
Kozí mléko je bohatým zdrojem bílkovin a vápníku, hodí se tedy zejména pro sportovce a jako prevence osteoporózy (vaše kosti budou silnější a zdravější).
-
Díky velkému obsahu selenu posílíte pitím kozího mléka i svůj imunitní systém.
-
Kozí mléko působí proti vzniku zánětů a také nedráždí žaludek ani střeva.
Kozí mléko a jeho všetranné využití
Kozí mléko je chutné a zdravé nejen samotné, ale také zakomponované v kozích sýrech a jogurtech. Ovšem své využití má například i v kosmetickém průmyslu. Už celá staletí se totiž ví, že kozí mléko má vyhlazující a tím pádem i omlazující účinky. Nezřídka kdy se tak stává součástí krémů a mastí proti vráskám. Tato přírodní složka se také přidává do kosmetických produktů pro citlivou a suchou pleť. Dokáže zmírnit svědění, zarudnutí a zklidní i zhojí problematickou pokožku na obličeji (například s akné).
Kozí mléko a potenciální nevýhody jeho konzumace
I přesto, že má kozí mléko celou řadu zdravotních výhod, nemusí vyhovovat všem konzumentům. Sice jej lépe strávíte než to kravské, ale je v podstatě nevhodné k popíjení, pakliže máte alergii na laktózu. V tomto případě je lepší volit spíš rostlinné mléko, jako je to mandlové, sójové, konopné a podobně. Kozí mléko taktéž nekonzumujte ve velkém množství, pokud chcete hubnout. Obsahuje totiž více kalorií v porovnáním s tím kravským.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku