Využití kefíru v kuchyni
Jako hlavní využití kefíru nás většinou napadne jeho přímá konzumace, kdy slouží jako výživná svačinka nebo doplní snídani. Vybírat si můžeme z nejrůznějších příchutí, při redukční dietě však musíme dávat pozor na obsah cukrů v ochucených kefírech. Můžeme si jej dát třeba do vloček místo mléka nebo jogurtu.
Z kefíru si můžeme vyrobit i smoothie, jednoduše společně s ním přidáme do mixéru oblíbené ovoce. V létě můžeme přidat led. Na ochlazení v parných dnech si můžeme vyrobit i kefírové nanuky, rozmixujeme kefír s ovocem a medem, směsí naplníme formičky na nanuky a necháme zmrazit.
Kefír nám ale dobře poslouží i při přípravě jídel. Můžeme z něj připravit zálivku na salát, kdy do něj přidáme například kopr. S koprem je chutný i v koprové omáčce. Místo mléka nebo smetany jej můžeme přidat vlastně do jakéhokoli vařeného jídla. Samozřejmě musíme počítat s tím, že pokrm nebude tak jemný a ani nasládlý, jako by byl třeba se smetanou. Zato ale bude zdravější.
Když v buchtách, bábovkách nebo bublaninách nahradíme mléko kefírem, jídlo hned dostane osobitější chuť, bude vláčnější a také zdravější. Z kefíru připravíme také dorty anebo lívance.
Diskuse k článku
RE : Využití kefíru v kuchyni