Bezlepkové čokoládové suflé
Ingredience
- máslo 4 PL + 1 PL na vymazání zapékacích misek/formiček na suflé
- polosladká čokoláda cca 113 g
- vejce 3 ks (oddělená na žloutky a bílky)
- čistý vanilkový extrakt 1 KL
- špetka soli
- kypřící prášek z vinného kamene (je bezlepkový) 1/8 KL
- krupicový cukr 3 PL do bílkového sněhu a 4 KL na vysypání formiček
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Recept na bezlepkové čokoládové suflé
Nejprve si do žáruvzdorné misky vložte čtyři lžíce másla společně s nalámanou polosladkou čokoládou a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě (asi po 20 vteřinách směs promíchejte a pokračujte v rozpouštění). Následně nechte čokoládový krém vychladnout asi 3 až 5 minut. Do zchladlé čokoládové směsi dále vmíchejte vaječné žloutky, vanilkový extrakt a špetku soli – toto těsto dejte nyní stranou. Posléze si k ruce vezměte skleněnou nebo kovovou misku a v ní vyšlehejte (pomocí mixéru) do pevného sněhu vaječné bílky společně s kypřícím práškem z vinného kamene. Postupně také přidávejte (asi na třikrát) krupicový cukr, než získáte lesklou a nadýchanou hmotu.
Jakmile bude bílkový sníh hotový, asi na třikrát do něj vmíchejte čokoládovou směs. Výsledné těsto dejte asi na deset minut do lednice a mezitím si vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem formičky na suflé – uvedené množství vystačí na 4 formičky (známé také jako ramekin). Rovněž si v tento okamžik zapněte troubu a předehřejte na 200 °C. Nakonec těsto pomocí lžíce napěchujte do formiček a uhlaďte povrch. Formičky položte na pečící plech a vložte do trouby (teploty nyní snižte na 190 °C). Suflé pečte bez přílišného otevírání trouby asi 13 minut – dokud okraje neztuhnou a střed se bude sotva chvět (to můžete prověřit poklepáním na plech). Upečené suflé ihned podávejte třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.