Dýňové pyré
Ingredience
- dýně (hokkaidó, muškátová, máslová…)
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýňové pyré - recept
Dýni oloupeme (kromě dýně hokkaidó, kterou není třeba loupat), překrojíme a vydlabeme z ní semínka. Potom dýni nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a pečeme na 190 °C do úplného změknutí. Obvykle to trvá 30 až 45 minut podle velikosti. Dýni po upečení necháme chvíli zchladnout, a potom důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem na husté dýňové pyré.
Dýňové pyré můžeme zpracovat na polévku, kterou jen naředíme vodou nebo vývarem a ochutíme bylinkami a česnekem. Dále můžeme pyré využít na jednoduchou omáčku na těstoviny.
Pochutnáme si i na sladkých dobrotách z dýňového pyré. Upéct můžeme dýňový koláč, muffiny, dort a jiné dezerty. V tomto případě můžeme při přípravě pyré vynechat sůl.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.