Bigoš
Ingredience
- hovězí kližka: 150 g
- vepřová plec: 150 g
- kysané zelí: 100 g
- čerstvé zelí: 100 g
- papriková klobása: 1 ks
- cibule: 1 ks
- uzená slanina: 50 g
- sušené houby - hrst: 1 ks
- rajský protlak: 1 PL
- sádlo: 1 KL
- bobkový list: 1 ks
- nové koření: 2 ks
- sladká paprika: 1 KL
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Bigoš - recept
Houby necháme namočit 1 hodinu předem. Maso, slaninu, cibuli a klobásku nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, necháme vyškvařit slaninu, zprudka na ní orestujeme maso, přidáme klobásku a cibuli a společně ještě chvíli orestujeme. Dále přidáme všechno koření, promícháme, přimícháme protlak, zalijeme vodou i s houbami, které se v ní máčely a přidáme i na proužky nakrájené čerstvé zelí. Necháme asi 2 hodiny vařit při mírné teplotě. Přidáme kysané zelí, podle chuti osolíme, opepříme a ještě chvíli provaříme.
Bigoš chutná nejlépe, když se alespoň 1 den nechá odležet. Podáváme ho s čerstvým pečivem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.