Domácí smetanový karamel
Ingredience
- krystalový cukr: 150 g
- smetana ke šlehání 30%: 100 ml
- máslo: 60 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí smetanový karamel - recept
Do hrnce se silnějším dnem nasypeme cukr a při mírné teplotě a za stálého míchání vařečkou ho necháme zkaramelizovat. Pozor, karamel má velmi vysokou teplotu a ulpívá na kůži, proto při neopatrnosti hrozí popálení.
Jakmile se cukr změní na karamel, přidáme máslo. mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Přilijeme smetanu a ztvrdlý cukr za stálého míchání opět rozvaříme. Výsledný smetanový karamel můžeme ještě přecedit přes drátěný cedník. Skladujeme v uzavřené sklenici v ledničce.
Domácí smetanový karamel můžeme použít na polevy, pro přípravu krémů nebo na dozdobení dezertů.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.