Dýňové rizoto s tymiánem
Ingredience
- kulatozrnná rýže (např. Arborio): 150 g
- dýně (Hokkaidó nebo máslová): 150 g
- snítky tymiánu: 2 ks
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- zeleninový vývar: 600 ml
- suché bílé víno: 80 ml
- nastrouhaný parmezán: 2 PL
- olej: 1 PL
- máslo
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýňové rizoto s tymiánem - recept
Dýni nakrájíme na menší kostičky. Pokud použijeme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat, ostatním druhům dýně ale slupku oloupeme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, na něm rozpustíme lžíci másla a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme dýni, česnek a orestujeme. Přisypeme rýži, kterou necháme obalit tukem a krátce orestovat.
Přidáme lístky tymiánu, zalijeme bílým vínem a necháme vypařit alkohol. Dále přilijeme naběračku vývaru a tekutinu necháme vsáknout do rýže. Přidáme další část vývaru a postup opakujeme až do chvíle, kdy je rýže měkká. Podle potřeby dosolíme a zjemníme lžící másla.
Dýňové rizoto s tymiánem nakonec promícháme s trochou nastrouhaného parmezánu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.