Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Husí kaldoun Polévky
01. 06. 2018 Přečteno: 3765x

Husí kaldoun

Ingredience
- +
  • Na asi 6 porcí:
  • husí skelet: 1 ks
  • husí droby: 200 g
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer): 500 g
  • květák: 50 g
  • máslo: 50 g
  • cibule: 1 ks
  • bobkový list: 2 ks
  • pepř černý: 5 ks
  • nové koření: 5 ks
  • mouka: 4 PL
  • smetana: 100 ml
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Husí kaldoun – recept

Do velkého hrnce dáme husí skelet nebo odřezky, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme silný husí vývar. Husí droby povaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Uvařené droby opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme polovinu másla a cibuli na něm orestujeme. Druhou polovinu kořenové zeleniny očistíme a nakrájíme na menší kousky, květák rozlámeme na menší růžičky, vše přidáme k cibuli a chvíli orestujeme. Vše zalijeme husím vývarem, podle chuti osolíme a opepříme.

Rozpustíme zbylé máslo, přidáme k němu mouku a vytvoříme jíšku, kterou zředíme menším množstvím vývaru na kaši, kterou zahustíme polévku. Celou polévku s jíškou ještě povaříme asi 20 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem, přidáme kousky drobů a povaříme už jen krátce.

Husí kaldoun podáváme ozdobený čerstvě nasekanou petrželkou.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa

Lososa důkladně očistíme a maso nakrájíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nakrájený kopr, šalotku a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Posolíme, přidáme malou lžičku dijonské hořčice a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Pico de Gallo

Hlavní jídla: Pico de Gallo

Rajčata si omyjte a poté nakrájejte na drobnější kostičky. Totéž udělejte i s chilli papričkami a se zelenou…

Okoun říční na cibuli

Hlavní jídla: Okoun říční na cibuli

Filety z okouna říčního propláchneme, několikrát nařízneme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Na pekáč dáme…

Linecké opičky

Vánoční cukroví: Linecké opičky

Z ingrediencí na košíčky vypracujeme hladké těsto a necháme ho hodinu v lednici vychladit. Těsto rozdělíme na…

Domácí barbecue omáčka

Ostatní: Domácí barbecue omáčka

Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Přidáme koření…