Husí kaldoun
Ingredience
- Na asi 6 porcí:
- husí skelet: 1 ks
- husí droby: 200 g
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer): 500 g
- květák: 50 g
- máslo: 50 g
- cibule: 1 ks
- bobkový list: 2 ks
- pepř černý: 5 ks
- nové koření: 5 ks
- mouka: 4 PL
- smetana: 100 ml
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Husí kaldoun – recept
Do velkého hrnce dáme husí skelet nebo odřezky, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme silný husí vývar. Husí droby povaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Uvařené droby opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme polovinu másla a cibuli na něm orestujeme. Druhou polovinu kořenové zeleniny očistíme a nakrájíme na menší kousky, květák rozlámeme na menší růžičky, vše přidáme k cibuli a chvíli orestujeme. Vše zalijeme husím vývarem, podle chuti osolíme a opepříme.
Rozpustíme zbylé máslo, přidáme k němu mouku a vytvoříme jíšku, kterou zředíme menším množstvím vývaru na kaši, kterou zahustíme polévku. Celou polévku s jíškou ještě povaříme asi 20 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem, přidáme kousky drobů a povaříme už jen krátce.
Husí kaldoun podáváme ozdobený čerstvě nasekanou petrželkou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.