Jáhlový nákyp
Ingredience
- jáhly: 150 g
- máslo: 60 g
- mléko: 600 ml
- vejce: 2 ks
- moučkový cukr: 50 g
- vanilkový cukr: 1 ks
- ovoce dle výběru
- sůl
- tuk na vymazání pekáče
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Jáhlový nákyp – recept
Jáhly propláchneme a zbavíme nečistot. Přelijeme vařící vodou a necháme okapat. Přivedeme mléko k varu a vložíme do něj předem připravené jáhly. Přidáme asi třetinu másla, špetku soli a na mírném plamenu uvaříme do měkka. Průběžně musíme jáhly míchat. Jakmile jsou jáhly měkké, vypneme sporák a necháme vychladnout.
Mezitím si smícháme zbytek másla s cukrem a se žloutky. Našleháme do hladka a promícháme s jáhlami. Nakonec ještě přimícháme tuhý sníh z našlehaných bílků. Promícháme a směsí naplníme vymazaný pekáč do poloviny. Poklademe nakrájeným a očištěným ovocem a pokryjeme další vrstvou jáhlové kaše.
Jáhlový nákyp se peče v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Na posledních 10 minut pečení ještě jáhlový nákyp posypeme vanilkovým cukrem a necháme zkaramelizovat.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.