Kančí se šípkovou omáčkou
Ingredience
- kančí kýta nebo plec: 350 g
- šípková marmeláda: 100 g
- suché červené víno: 80 ml
- masový vývar: 150 ml
- uzená slanina: 80 g
- větší cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- malý celer: 1 ks
- sádlo: 2 PL
- citron
- strouhaný perník: 1 PL
- nové koření: 3 ks
- bobkový list: 1 ks
- celý pepř: 4 ks
- jalovec: 2 ks
- hřebíček: 2 ks
- mletá skořice
- tymián: 1 KL
- sůl
- mletý pepř
- třtinový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kančí se šípkovou omáčkou - recept
Kančí maso odblaníme a prošpikujeme proužky slaniny. Koření rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s rozpuštěným sádlem, citrónovou šťávou a touto směsí potřeme maso, které necháme v lednici 1 - 2 dny odležet.
Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, vývar ohřejeme. Z masa odstraníme kousky koření a v rozehřátém pekáčku ho necháme orestovat dohněda ze všech stran. K masu vrátíme kousky koření i se šťávou, kterou pustilo. Šťávu necháme odpařit, maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a do stejného pekáčku dáme orestovat cibuli a kořenovou zeleninu. Zeleninu restujeme pozvolna a dohněda. Vrátíme kančí maso, osolíme, opepříme a podlijeme červeným vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol. Zalijeme vývarem, přidáme šípkovou marmeládu, přiklopíme a necháme dusit při teplotě 170 °C asi 2 hodiny doměkka.
Kančí maso přemístíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a dáme do vypnuté trouby. Omáčku propasírujeme (nemixujeme, protože jsou v ní kousky koření), dochutíme solí, pepřem, citrónem nebo cukrem dle chuti. Omáčku nakonec můžeme zahustit strouhaným perníkem, který v ní ještě pár minut povaříme.
Kančí se šípkovou omáčkou se podává s houskovým knedlíkem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.