Musaka
Ingredience
- mleté hovězí maso: 300 g
- lilek: 1 ks
- rajčata: 300 g
- vařené brambory: 2 ks
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 2 ks
- strouhaný sýr: 80 g
- bílé víno: 50 ml
- petrželka: 1 PL
- máslo: 1 PL
- hladká mouka: 1 PL
- mléko: 200 ml
- vejce: 2 ks
- bobkový list: 1 ks
- celý pepř: 2 ks
- sůl
- pepř
- olej
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Musaka – recept
Ve velkém hrnci na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a chvíli potom i mleté maso. Když je opečené a rozdělené na malé kousky, přidáme víno a asi polovinu nakrájených rajčat. Směs přivedeme k varu a necháme probublávat 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Během dušení masa nakrájíme lilek na tenká kolečka a osmažíme z obou stran na troše oleje. Pokládáme na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.
V dalším hrnci si uděláme bešamel. Rozpustíme si máslo, ke kterému přisypeme mouku, promícháme a přilijeme mléko. Přidáme bobkový list a celý pepř a vše 10 - 15 minut vaříme. Odstraníme koření a podle chuti osolíme. Nakonec v bešamelu rozmícháme nastrouhaný sýr a vejce.
Do zapékací mísy začneme vrstvit lilky, osolíme, na ně dáme masovou směs, kolečka zbylých rajčat a vše opakujeme do spotřebování ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí. Na ni vyskládáme kolečka vařených brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 40 – 50 minut na 180 °C.
Musaka je tradiční pokrm z Balkánu. Je vhodné k ní podávat čerstvou zeleninu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.