Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Musaka Hlavní jídla
12. 01. 2018 Přečteno: 4219x

Musaka

Ingredience
- +
  • mleté hovězí maso: 300 g
  • lilek: 1 ks
  • rajčata: 300 g
  • vařené brambory: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužky: 2 ks
  • strouhaný sýr: 80 g
  • bílé víno: 50 ml
  • petrželka: 1 PL
  • máslo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 PL
  • mléko: 200 ml
  • vejce: 2 ks
  • bobkový list: 1 ks
  • celý pepř: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • olej 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Musaka – recept

Ve velkém hrnci na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a chvíli potom i mleté maso. Když je opečené a rozdělené na malé kousky, přidáme víno a asi polovinu nakrájených rajčat. Směs přivedeme k varu a necháme probublávat 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Během dušení masa nakrájíme lilek na tenká kolečka a osmažíme z obou stran na troše oleje. Pokládáme na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.

V dalším hrnci si uděláme bešamel. Rozpustíme si máslo, ke kterému přisypeme mouku, promícháme a přilijeme mléko. Přidáme bobkový list a celý pepř a vše 10 - 15 minut vaříme. Odstraníme koření a podle chuti osolíme. Nakonec v bešamelu rozmícháme nastrouhaný sýr a vejce.

Do zapékací mísy začneme vrstvit lilky, osolíme, na ně dáme masovou směs, kolečka zbylých rajčat a vše opakujeme do spotřebování ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí. Na ni vyskládáme kolečka vařených brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 40 – 50 minut na 180 °C.

Musaka je tradiční pokrm z Balkánu. Je vhodné k ní podávat čerstvou zeleninu

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Krůtí medailonky na kari

Krůtí medailonky na kari

Krůtí medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme, šalotku a česnek nakrájíme nadrobno. V pánvi necháme na troše oleje rozpustit máslo a zprudka na něm opečeme maso z obou stran. Maso odložíme na teplé…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Batátoví smajlíci

Přílohy: Batátoví smajlíci

Batáty důkladně omyjeme, nejlépe i kartáčkem očistíme. Nakrájíme je na plátky tloušťky asi 3 mm a pomocí…

Vepřová sekaná

Hlavní jídla: Vepřová sekaná

Cibuli nakrájíme na drobno a smícháme ji s mletým masem. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, nakrájenou slaninu…

Alsaský cibulový koláč

Předkrmy a chuťovky: Alsaský cibulový koláč

Mouku smícháme se solí, přidáme sušené droždí, vodu, změklé máslo a rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme…

Houbový kuba

Ostatní: Houbový kuba

Kroupy propláchneme a přes noc namočíme. Sušené houby namočíme na 20 minut, scedíme a vymačkáme z nich přebytečnou…