![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Pečená kachna se zelím](/img/clanky/4dd95e6c50959f3732125a082c6256a2/pecena-kachna-se-zelim.jpg)
Pečená kachna se zelím
Ingredience
- středně velká kachna: 1 ks
- med: 1 PL
- zelí čerstvé červené: 1 ks
- cibule: 1 ks
- sádlo (nejlépe kachní)
- sůl
- pepř
- kmín
- ocet
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená kachna se zelím – recept
Troubu rozehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme a osušíme, zevnitř i zvenku důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme, vložíme na pekáč a podlijeme trochou vody. Zakrytou kachnu pečeme 3 - 4 hodiny, není třeba ji příliš kontrolovat. Poté ji vytáhneme z trouby, smícháme část výpeku s medem, směsí kachnu potřeme a vrátíme už nezakrytou zpět do trouby. Kachnu dopékáme až má zlatavou kůrčičku. (Pokud nemáme dost času, můžeme upéct kachnu i rychleji, cca za 1,5 hodiny podle velikosti – 1 hodinu zakrytou a 30 minut nezakrytou – na 180 °C, ale v případě kachny se nám pomalejší pečení na chuti skutečně vyplatí.)
V kastrolu rozehřejeme sádlo, cibulku nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova. Zelí očistíme, zbavíme košťálu, nakrájíme na tenké nudličky a přidáme do kastrolu. Zelí osolíme, opepříme, zalijeme trochou vody a podusíme do měkka (asi 20 minut podle velikosti hlávky zelí). Uvařené zelí dochutíme trochou octa, pokud máme rádi sladší zelí, přidáme i trochu cukru.
Před podáváním kachnu naporcujeme a z výpeku odebereme přebytečný tuk. Pečená kachna se zelím se skvěle doplňuje s bramborami, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.