Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience
- Na koláč:
- hladká mouka: 120 g
- polohrubá mouka: 100 g
- cukr krupice: 100 g
- vejce: 2 ks
- bílý jogurt: 120 g
- olej: 5 PL
- kypřící prášek: 1 ks
- vanilkový cukr: 1 ks
- máslo na vymaštění formy
- hrubá mouka na vysypání koláčové formy
- švestky
- Na drobenku:
- polohrubá mouka: 70 g
- cukr moučka nebo krupice: 60 g
- máslo: 60 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Švestkový koláč s drobenkou – recept
Rozšleháme jogurt s cukrem, olejem a vejci. Až je směs důkladně promíchaná, začneme postupně přidávat prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Tuto směs opět velmi důkladně smícháme. Jakmile nám vznikne jednotné těsto, nalijeme ho do koláčové formy, kterou předem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Nakrájíme švestky na poloviny a vyjmeme pecky. Poloviny švestek pak klademe na těsto slupkami dolů. Na závěr celý koláč posypeme drobenkou. Tu vytvoříme tak, že v rukách promneme cukr s moukou a změklým máslem, až nám vznikne hmota, kterou rozdrolíme po celém povrchu švestkového koláče.
Švestkový koláč pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Jestli je koláč hotový si ověříme pomocí špejle. Nelepí-li se na ni těsto, je koláč upečený.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.