Zapečený květák s bramborem
Ingredience
- květák: 1 ks
- brambory: 4 ks
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- anglická slanina: 80 g
- smetana ke šlehání: 150 ml
- čedar: 150 g
- máslo
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zapečený květák s bramborem - recept
Brambory nakrájíme na plátky asi půl centimetru tlusté, vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. K bramborám přidáme na růžičky rozebraný očištěný květák a vaříme dalších asi 8 minut do poloměkka.
Na pánvi orestujeme nakrájenou anglickou slaninu. Jakmile pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a společně orestujeme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený česnek a odstavíme.
Zapékací mísu vymažeme máslem, poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme, na ně dáme vrstvu květáku, opět osolíme a opepříme a posypeme slaninou s cibulkou. Vše zalijeme smetanou a pečeme na 190 °C asi 30 minut. V polovině pečení posypeme zapečený květák s bramborem strouhaným čedarem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.