Rozdělení vepřového masa - druhy a úpravy

Rozdělení vepřového masa - druhy a úpravy
15. 06. 2017 Přečteno: 2517x

Vepřové maso patří k nejoblíbenějšímu masu u nás. Vepřového se u nás zkonzumuje asi 50% z veškeré spotřeby masa a výrobků z něj. Oproti hovězímu masu je vepřové maso tučnější, díky čemuž je také křehčí a šťavnatější. Vepřové maso má i jinou strukturu, než hovězí. Tuk je ve vepřovém mase uložen mezi svalovými snopečky, zatímco v hovězím mase se tuk nachází ve zvláštních vrstvách.

Jednotlivé druhy vepřového masa se od sebe velice liší. Některé kusy jsou libové a velmi snadno stravitelné, jiné kusy, prorostlé tukem, jsou už stravitelnější hůře. Vepřové maso obsahuje významné množství bílkovin, minerálů a vitamínů skupiny B. Platí pravidlo, že čím je maso libovější, tím jsou jeho nutriční hodnoty vyšší, a naopak, čím je tučnější, tím ztrácí na kvalitě, ovšem při správné úpravě zase získává na chuti. Vepřové maso má dobré zastoupení všech aminokyselin, a je proto vhodné jej občas zařadit do svého jídelníčku. Důležité je se vyznat v jednotlivých druzích vepřového masa a vybrat si to správné pro vás a váš připravovaný pokrm.

Základní rozdělení vepřového masa

Vepřové maso dělíme na tyto základní části, podle toho, kde se maso nachází:

  • Kýta
  • Kotleta
  • Panenská svíčková
  • Plec
  • Krkovička
  • Bůček
  • Zadní kolínko
  • Přední kolínko
  • Hlava

Rozdělení vepřového masa dle kuchařského a kvalitativního hlediska

I. třída vepřového masa

  • pečínka (kotleta, karé) - příprava minutek, pečení v celku i porcované
  • kýta - je to největší část vepřového masa, používá se na minutky, pečení, dušení
  • panenská svíčková - velmi kvalitní maso, minutky

Vepřová kýta představuje největší část vepřového masa a z kýty získáme následující druhy vepřového masa:

a) ocásek
b) koleno s kostí
c) pánevní kost
d) spodní šál
e) velký ořech
f) malý ořech
g) váleček - medailonky
h) vrchní šál - steaky

II. třída vepřového masa

  • plec - pečení, dušení
  • krkovička - pečení, dušení, smažení
  • bůček - pečení, dušení, mletí

III. třída vepřového masa

  • kolínko a nožička zadní - pečení, vaření
  • kolínko a nožička přední - pečení, vaření
  • hlava – vaření
  • lalok – vaření
  • ramínko – vaření

Druhy základů pro tepelnou úpravu vepřového masa

Nejčastěji používáme základ cibulový (tuk a cibule), paprikový základ (tuk, cibule a mletá paprika), zeleninový základ (tuk, kořenová zelenina), cibulovo-zeleninový základ, karamelový základ (tuk, cukr), který se dá použít k barvení pokrmů. Do všech těchto základů můžeme přidávat ještě bobkový list, celý pepř a nové koření.

Úprava vepřového masa vařením 

K vaření se hodí hlava s lalokem, nožičky, jazyk, kolínka, ocásek, bůček a plec.

Maso vždy nejprve očistíme, omyjeme, vykostíme a nakrájíme. I vepřové maso, podobně jako hovězí, vkládáme do studené vody, kam přidáme sůl a koření. Pomalým varem vaříme vepřové maso, čímž dochází k maximálnímu předání živin z masa do vody. Během vaření vepřového masa odebíráme vysráženou pěnu. Do vývaru přidáváme kořenovou zeleninu.

Úprava vepřového masa dušením

Druhy vepřového masa používané k dušení: kýta, plec, krkovička či bůček.

Dušení patří k šetrnému způsobu tepelné úpravy. Před samotným dušením připravené vepřové maso orestujeme na rozpáleném tuku při vysoké teplotě. Tím zamezíme ztrátě hodnotných živin z masa při dušení. Opečené maso pak podléváme horkou vodou či vývarem dle potřeby a na mírném ohni dusíme doměkka.

Úprava vepřového masa pečením

Druhy vepřového masa používané k pečení: kýta, plec, bůček, pečeně (sekané žebírko).

Při pečení na maso působí vysoká teplota, tuk z masa a vypečená šťáva. Při pečení se vytváří kůrka, která zabraňuje tomu, aby maso během tepelné úpravy nevyschlo. I před pečením vepřového amsa jej můžeme zprudka orestovat při vysoké teplotě, čímž zamezíme nadměrnému uvolnění živin z masa během pečení. Vepřové maso ze starších kusů před pečením ještě dusíme. Pečením ztrácí většina vepřového masa na své hmotnosti, ale hlavně na šťavnatosti. U hodně tučného masa, jako je bůček, ztráta šťávy není na škodu, neboť ta obsahuje velké množství tuku. Tučné maso během pečení podléváme jen vodou a žádný tuk k němu nepřidáváme. Pokud máme maso libové, pečeme jej na připravených základech a podléváme vodou nebo vývarem.

Úprava vepřového masa smažením

Ke smažení používáme tyto druhy vepřového masa: panenská svíčková, kýta, kotleta, krkovice a směsi mletých mas.

Maso musíme vždy řádně naklepat, aby bylo křehké. Obalovat vepřové maso můžeme jak v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka), tak v těstíčku (hladká mouka, vejce, mléko). Ke smažení používáme pánev se silným dnem nebo s nepřilnavým povrchem. Teplota vhodná ke smažení je cca 180°C.

Nejoblíbenější je u nás smažený vepřový řízek, který je nejlepší z krkovičky. Smažit můžeme vepřové placičky nebo kuličky z mletého masa. Vepřové nudličky lze smažit na tisíc způsobů.

Minutky z vepřového masa

K přípravě minutek se hodí tyto části masa: panenská svíčková, pečeně (žebírka, kotlety), játra, ledvinky, mozek a jazyk. Mezi nejoblíbenější minutky patří například vepřové žebírko se šunkou a vejci, vepřové medailonky (se sýrem, s brusinkami, se švestkovou omáčkou atd.) nebo přírodní vepřový řízek na houbách.

Úprava vepřového masa uzením

Všechny druhy vepřového masa se mohou udit. Uzené vepřové je velmi oblíbené a chutné.

Nejčastěji se k uzení používají tyto druhy vepřového masa: bůček, plec, kýta, pečeně, krkovička, kolena a hlava. Uzené maso je výborné jak ke konzumaci za tepla, tak za studena. Za studena se hodí k přípravě obložených mís. Skvělá je také polévka z uzeného masa.

Úprava vepřového masa mletím

Vhodné části masa k mletí jsou plec, krkovice, bůček. Z mletého masa připravujeme karbanátky či sekanou, knedlíčky či prejty, čevabčiči, vepřenky, ale také paštiky. Mleté maso spojujeme dohromady přidáním vajec a žemlí. Přidáváme cibuli, česnek, pepř či majoránku.

Vepřové maso na grilu

Vepřové maso se na grilování hodí skvěle. Grilovat můžeme panenskou svíčkovou, krkovičku, žebírko, kýtu, kotletu, mleté maso anebo rovnou celé selátko.

Než začneme grilovat, je dobré libové vepřové maso naložit do marinády a v průběhu grilování touto marinádou maso také potírat. Libové vepřové můžeme naložit den, klidně i dva dny dopředu. Marinované maso získá na chuti a šťavnatosti, zkrátí se také doba tepelné úpravy. Maso solíme až těsně před tím, než jej klademe na rozpálený gril. Na gril maso klademe odpočaté při běžné teplotě, nedáváme jej na gril přímo z lednice. Do vepřového masa na grilu nepícháme, otáčíme minimálně (nejlépe jen jednou). Dodržení všech těchto zásad zabraňuje ztrátě šťávy. Pokud grilujeme větší kus masa, používáme k měření teploty uvnitř tepelnou sondu. Teplota ve středu masa by neměla nikdy přesáhnout 60 až 70°C.

Omáčky k vepřovému masu

Omáčkami je česká kuchyně opravdu proslulá. Omáčky se výtečně hodí samozřejmě i k vepřovému masu. Na přípravu omáček potřebujeme základní ingredience: tuk, hladkou mouku, vývary a výpeky, mléko či smetanu, vejce a zeleninu, sůl a koření.

Mezi nejoblíbenější omáčky, které se hodí k vepřovému masu, patří bešamelová omáčka, koprová, holandská, křenová, cibulová omáčka.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Voní vám doma purpura? Návod, jak si ji můžete snadno vyrobit

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...

Návod na homemade velikonoční ozdoby. Dejte koledníkům vlastnoručně malovaná vajíčka

Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...

Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Vyrobte si originální zimní věnec na vchodové dveře, výhradně z přírodních materiálů

Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Indiánské oblečení z pohledu historie. Z čeho se svršky vyráběly?

Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...

Ušít si vlastní lůžkoviny není vůbec nic náročného. Hravě to zvládne i začátečník. Návod, jak na to

Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...

Vyrobte si vlastní lapač snů. Zachytí špatné sny a zajistí klidný spánek

Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Nahřívací polštářek si můžete při troše trpělivosti vyrobit i sami. Jak na to?

Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…