Řemeslo sladovnické bývalo vážené. Bez něj by pivo nebylo pivem!
18. 07. 2021
Přečteno: 1470x
Řemeslo sladovnické již není tolik populární jako v dávných dobách, přesto se najdou nadšenci, kteří se mu jdou učit na střední odborná učiliště. Obor nezanikl a stále existuje pod názvem Sladovník - pivovarník.
V dávných dobách bylo řemeslo sladovnické velmi ceněné. Sladovníci pečovali o slad, který je základem pro vaření pivního moku. Slad se pak nejčastěji tvořil z ječmene (nebo také pšenice), který se nejprve máčel, pak klíčil a nakonec se sušil.
Řemeslo sladovnické a jeho historie
Nejstarší zmínka o prvním uvařeném pivu v pivovaru je z roku 993. Místem produkce tehdy býval Břevnovský klášter. Pivní mok se však vařil v domácích podmínkách zřejmě už dříve, a to v roce 859. Sladovnictví a s ním logicky řemeslo sladovnické se začalo postupně rozmáhat až ve století čtrnáctém a patnáctém. Takzvaným „zlatým věkem“ se pak stalo století devatenácté, kdy vznikaly první průmyslově zpracovávaná piva. V roce 1842 byl kromě jiného založen tzv. Měšťanský pivovar v Plzni, který byl předchůdcem dnešního Prazdroje. Významnou osobností z této doby je muž jménem Josef Groll, který v pivovaru působil jako sládek. Ten uvařil nebývale chutný pivní mok, který měl úspěch po celé zemi a následně i za hranicemi.
Řemeslo sladovnické a vliv světových válek
Negativně ovlivnily řemeslo sladovnické války (1. a 2. světová). Mnoho pivovarů v tehdejší době zaniklo kvůli nedostatku surovin. Druhá světová válka pak znamenala pro pivovarnictví na českém území doslova tragédii. Převážná většina úrody chmele byla zničena, stejně jako pole s ječmenem, proto se po roce 1945 vyráběla pouze piva nižšího stupně (například sedmistupňová).

Řemeslo sladovnické a současná doba
Dnes existuje v České republice pět významných pivovarů, které vyprodukují převážnou část pivního moku. Mezi ně patří Plzeňský Prazdroj, Heineken, Staropramen, Lobkowicz a Budějovický Budvar. Tento výčet ovšem doplňují i malé pivovary fungující v tuzemsku (aktuálně jich je kolem 400). Shrnuto a podrženo: Češi patří celosvětově k největším producentům piva a řadí se tak na přední příčky. To vypovídá o tom, že řemeslo sladovnické u nás stále bujně žije. Český pivní mok ostatně patří mezi ten nejlepší na světě, o tom žádná!
Řemeslo sladovnické z pohledu výuky
Řemeslo sladovnické se začalo oficiálně vyučovat v roce 1868, kdy v Praze vznikla první sladovnická škola podobající se dnešní střední. O několik let později, tj. roku 1910 se pak zasloužil o založení vyšší sladovnické školy profesor Kruise. V dnešní době se mladí lidé taktéž mohou hlásit na tříletý obor Sladovník – pivovarník. A co bude vlastně absolvent s výučním listem umět? Například vyrobit všechny druhy sladu. Kromě toho bude dohlížet na celý proces výroby piva natolik pečlivě, aby bylo skutečně kvalitní.
Řemeslo sladovnické a pivní zajímavosti
Na závěr si ještě řekněme několik pivních zajímavostí, s nimiž je řemeslo sladovnické spojené. Věděli jste například, že na hlavu jednoho Čecha připadne ročně téměř 300 litrů piva? Pivní mok má ovšem i celou řádku zdravotních přínosů. Někteří odborníci například tvrdí, že jeho pravidelné popíjení v rozumném množství (cca 500 ml/den) může preventivně působit proti vzniku ledvinových kamenů. Mnoho pivních odborníků rovněž tvrdí, že byste měli hladinku vypít do půl hodiny, aby byl požitek z nápoje stále plnohodnotný. Pokud to nestíháte, raději si dejte šnyt. A víte, jak vznikl český název „pivo“. Údajně ze staroněmeckého „bivor“, dnes jen „Bier“.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...
Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...
Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Výroba originálního koberce do bytu nemusí být vůbec nijak náročná. Chcete-li se pochlubit naprosto originálním kouskem, pusťte se do tvoření. Ukážeme vám jednoduché a efektivní techniky, díky kterým si hravě v...
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Výroba originálního koberce do bytu nemusí být vůbec nijak náročná. Chcete-li se pochlubit naprosto originálním kouskem, pusťte se do tvoření. Ukážeme vám jednoduché a efektivní techniky, díky kterým si hravě v...
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Řemeslo sladovnické bývalo vážené. Bez něj by pivo nebylo pivem!