Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů
Hranolky patří dnes již neodmyslitelně na talíř k mnoha pokrmům. Nejsou ale výdobytkem až 21. století, nýbrž jejich historie sahá dokonce až do století 18. máme pro vás tip na to, jak si připravit skvělé domácí hranolky. A to není vše. Dozvíte se také něco ze zajímavé historie brambor. O nově nabité informace se pak můžete podělit u skvělé večeře s hranolky.
Brambory obsahují zdravé látky
Brambory dokáží rychle zasytit a kdysi dávno zachránily Evropany před hladomorem. Obsahují mnoho zdravých látek, které naše tělo potřebuje:
- draslík
- železo
- sodík
- hořčík
- fosfor
- vápník
- sodík
Součástí brambory jsou také vitamíny:
- A
- B1, B2, B6
- C
- D
- E
- K
V Evropě se pěstuje přes 1300 odrůd, ale jen jedna desetina se hodí na přípravu hranolek. Nejlepší odrůdou je innovator.
Brambory jsou zdravější ve formě hranolek
Málo kdo to ví, ale brambory jsou skutečně mnohem zdravější ve formě hranolek. Brambory ve formě smažených hranolek si v sobě uchovávají více vitamínu C než například brambory vařené, které jsou všeobecně považovány za mnohem zdravější. Navíc hranolky spolu s těstovinami mají nejnižší kalorickou hodnotu ze všech běžných příloh.
Při vývěru hranolek vybírejte ty zdravější. Nejlepší volbou jsou kvalitní předsmažené hranolky do trouby a ty, které obsahují co možná nejméně oleje. Použitý olej by měl být slunečnicový, nikoliv palmový. Oleje by mělo být ideálně 5-8 procent.
Jak na zdravé domácí hranolky v troubě?
Prvním krokem zdravých hranolek je slupka. Když si budete hranolky připravovat, slupku neloupejte. Proč? Obsahuje v sobě zdravé látky, jsou vitamin C a velké množství draslíku, které se loupáním, ale i předvařením brambor vytrácejí.
Co budeme potřebovat?
- velké brambory
- olivový olej
- sůl
- česnek, rozmarýn, paprika podle chuti
Domácí hranolky – postup
Brambory neloupeme, abychom neztratili zdravé látky. Brambory nakrájíme na hranolky, které jsou větší. Trochu osolíme a okořeníme podle chuti. Dáme na plech do předehřáté trouby na 200 stupňů. Dáme na plech a pokapeme olivovým olejem. Během pečení hranolky promícháme a pečeme minimálně 30 minut, dokud nebudou dozlatova. Budete-li chtít obměnu, můžete připravit domácí hranolky v troubě ze sladkých brambor - batátů.
Domácí hranolky z friťáku
Pokud si chcete připravit domácí hranolky ve fritéze, máme pro vás několik rad. Olej držte okolo 180 stupňů, aby se olej nepřepálil. Při této teplotě se také vytvoří krásně křupavá vrstva, která hranolku uzavře, tudíž se při smažení nasákne do brambory méně tuku.
Pokud budete do fritézy dávat hranolky mražené, fritujte je v menším množství. Proč? Pokud vhodíte velké množství, teplota prudce klesne a než stoupne opět na ideálních 180 stupňů, tak hranolky nasáknou velké množství oleje. Pak jej mají až o 16 procent více, než je žádoucí.
Na co byste neměli zapomínat?
- Pravidelně měňte olej, aby nebyl po delší době žluklý.
- Dělejte hranolky větší- vsáknou pak méně oleje.
Brambory a zajímavosti
Brambory se dostaly do Evropy díky objevům Kryštofa Kolumba. A o několik století později přišli Evropané s dárkem pro Ameriku – hranolky. O původu hranolek se vedou debaty. Podle legendy hranolky poprvé usmažil Francouz Marie-Antoine Carême. Slávu si chtějí ovšem za vynález hranolek připsat i Belgičané, podle kterých hranolky začali smažit právě oni v 18. století. Belgičané tak považují hranolky za své národní jídlo.
Ve 20. století se hranolky začaly smažit po celém světě a velkými milovníky se stali především Američané. Postupně se pracovalo na tom, aby jejich výroba byla zdravější. Objevily se horkovzdušné fritézy, palmový olej byl nahrazen slunečnicovým, ubralo se soli apod.
Napsat komentář: Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů
RE: Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů