Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor
Varné typy brambor jako pomůcka při vaření
Bramborový salát, hranolky nebo kaše jsou tři různá jídla, a proto se na každé z nich hodí jiné varné typy brambor. Kupujete stále stejné odrůdy, které používáte na vše? Pak se nedivte, že se vám bramborový salát rozpadá a kaše není dokonale vláčná. Existují tři základní typy brambor - pokud se podle nich budete při nákupu řídit, budete mít úspěch vždy zaručený.
Jaké máme varné typy brambor
Varný typ A
- Nejtvrdší brambory, které se hodí do salátů. Při vaření se nerozvařují a mají pevnou lojovitou dužninu.
- Použití: do salátů nebo „na loupačku"
Varný typ B
- Polotvrdé brambory, které se vařením nerozpadají. Označují se také jako přílohové a mají nejuniverzálnější využití.
- Použití: jako příloha k masu a zelenině, do polévek, gulášů i do bramborového těsta
Varný typ C
- Nejměkčí brambory s kyprou dužninou a největším obsahem škrobu. Je snadné je rozvařit, a tak se hodí především na bramborovou kaši.
- Použití: na bramborové kaše, pyré, nádivky, hranolky, bramboráky a bramborové placky
TIP: Jak rozeznáte tvrdou a moučnatou bramboru?
Syrovou bramboru rozkrojte a obě půlky otřete o sebe. Pokud brambora pustí vodu, je lojovitá a má tedy méně škrobu. Pokud se k sobě obě plochy přilepí, znamená to, že má brambora více škrobu a je tedy měkčí.
K pěstování brambor na balkóně vám stačí pytel
Nejlepší chuti bramborových pokrmů dosáhnete použitím domácích brambor. Můžete si je zakoupit u drobných pěstitelů, farmářů nebo se do pěstování brambor pustit sami. Nejlepší je k tomu samozřejmě zahrádka, brambory ale můžete pěstovat i na balkóně. Stačí vám k tomu obyčejný pytel. Pytel srolujte a na jeho dno nasypejte 10 cm substrátu. Do něho přidejte tři brambory na sadbu a lehce zasypejte hlínou. Jakmile hlízy porostou, přisypávejte další substrát. Poté, co začne nať uvadat a žloutnout, můžete sklízet plody.
Skladování brambor má svá pravidla
Pokud doma uchováváte větší množství brambor, je potřeba myslet na jejich vhodné uložení. Brambory byste nikdy neměli uchovávat v lednici nebo v mrazáku. Dále byste se měli vyhýbat dennímu a slunečnímu světlu, abyste zabránili jejich zelenání. Ideální je proto tmavá chladnější komora nebo sklep.
Tipy, jak vařit brambory
- Zelené brambory nikdy nekonzumujte, obsahují totiž jedovatý solanin.
- Vaření brambor v páře je nejlepší způsob, jak v nich uchovat všechny vitamíny a zachovat přirozenou chuť.
- K bramborám můžete při vaření přidat bylinky (petržel, celerovou nať, libeček), česnek, cibuli nebo zeleninu. Získáte zcela novou chuť.
- Do bramborové kaše přidáváme vždy teplé mléko nebo smetanu. Se studeným by byla kaše mazlavá a těžká.
- Před smažením hranolek, brambory necháme ve studené vodě, aby se zbavily přebytečného škrobu. Posléze je důkladně osušíme v utěrce, aby olej neprskal.
Přílohy z brambor – dopřejte si změnu
Brambory jsou levná příloha, která ale může opakováním stále stejných jídel, velmi snadno omrzet. Dochází vám nápady na nové přílohy? Pak se inspirujte v našich receptech. Přinášíme vám recepty na čtyři zajímavé přílohy. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je zamilujete.
Netradiční recepty z brambor
Gratinované brambory
Jsou hotové hned, přitom hravě zastanou roli nápadité přílohy. Gratinované brambory můžete použít jako doplněk steaku, pečeného masa nebo třeba nadívaného lilku. Pokud spěcháte, můžete je navíc použít jako hlavní chod. Jejich skvělou vlastností je navíc snadná obměna. K bramborám můžete přidat další zeleninu a snadno tak vytvořit nové jídlo. Například mrkev, brokolici, rajčata, papriku, cuketu nebo žampiony.
Gratinované brambory se špenátem
Suroviny:
- 1 kg brambor (nejlépe varný typ A)
- 100 g listového špenátu
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- velký plátek másla
- 500 ml smetany ke šlehání
- muškátový oříšek
Gratinované brambory – postup přípravy:
Brambory nakrájíme na stejně tenké plátky (čím tenčí, tím lepší). Mezitím na másle opražíme cibuli pokrájenou na plátky. Do středního hrnce vlijeme smetanu ke šlehání, kterou krátce prohřejeme spolu s mletým muškátovým oříškem. Jakmile směs přivedeme k varu, odstavíme z plotny. Připravíme si zapékací formu, kterou vymažeme máslem nebo na dno vložíme pečící papír. Bramborové plátky klademe do rovnoměrných vrstev na sebe, každou vrstvu prokládáme opraženou cibulí, listovým špenátem, pomačkaným česnekem a lehce osolíme podle chuti. Brambory nakonec zalijeme horkou smetanou a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut než změknou. Poté odklopíme pokličku a necháme gratinované brambory chvíli pod grilem, než se vytvoří křupavá krusta.
Bramborové rösti
Tento švýcarský národní pokrm se připravuje z uvařených i syrových brambor. Rösti mají po celém Švýcarsku mnoho obměn, proto se nedá hovořit o jednom správném receptu. Základem jsou nahrubo nastrouhané (případně nakrájené) brambory, kam se mohou přidávat další ingredience – například cibule, česnek, slanina, sýr nebo bylinky. Libovolně si můžete zvolit i tvar – tvarujte malé placičky nebo pečte velké bramborové rösti, které posléze rozkrájíte podobně jako dort.
Bramborové rösti se sýrem a slaninou
Suroviny:
- 800 g brambor (varný typ C)
- 200 g tvrdého sýra (Čedar nebo Gruyère)
- 100 g slaniny
- 3 velké plátky másla
Bramborové rösti se sýrem a slaninou – postup přípravy:
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme je, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a posléze opepříme. K bramborám přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a slaninu nakrájenou na proužky. Směs spojíme a tvarujeme do malých placek. Případně smažíme na másle a slunečnicovém oleji jednu velkou placku, kterou poté nakrájíme na jednotlivé kusy. Podáváme jako přílohu, bramborové rösti ale vystačí i jako hlavní chod.
Bramborový koláč
Delší příprava tohoto jídla se vám mnohonásobně vrátí při jeho konzumaci. Bramborový koláč je možný připravovat na mnoho způsobů, my vám přinášíme recept, který je známý i pod názvem Koláč skotského pastýře. Tento tradiční skotský recept v sobě skvěle kombinuje přílohu s masem, a tak vás zasytí na dlouhé hodiny.
Bramborový koláč s mletým masem
Suroviny:
- 500 g mletého vepřového masa (může být i hovězí)
- 700 g brambor (varný typ C)
- 200 g sýru Čedar nebo Gruyère
- 100 g petržele
- 100 g mrkve
- 250 g sterilované kukuřice
- 100 g žampionů
- 2 střední cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- tymián a mletá sladká paprika
- lžíce hladké mouky
Bramborový koláč s mletým masem – postup přípravy:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ve velkém hrnci na másle. Přidáme mleté maso a opět opražíme. Mezitím si nadrobno nakrájíme petržel a mrkev, žampióny nasekáme na plátky. Všechny přísady přidáme do hrnce a promícháme. Přidáme rajčatový protlak a ochutíme solí, pepřem, tymiánem a mletou sladkou paprikou. Směs podlijeme asi 150 ml horké vody (pokud máme vývar, je to lepší) a přidáme hladkou mouku. Necháme zvolna dusit asi 45 minut.
Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je. Rozmačkáme je do hladka na jemnou bramborovou kaši. Připravíme si kulatou zapékací formu, kterou vymažeme máslem. Na dno rozložíme masovou směs, kterou posypeme sterilovanou kukuřicí. Dále směs rovnoměrně poklademe bramborovou kaší, kterou posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut než se vytvoří vrchní křupavá krusta. Bramborový koláč s mletým masem podáváme teplý s hlávkovým salátem.
"Tatarák" z brambor
Milovníci běžného tataráku nedají na masovou verzi dopustit, vy však můžete vyzkoušet zeleninovou variantu. Tatarák z brambor je skvělý na zužitkování uvařených brambor a má mnoho variant. Servírovat ho můžete se stejnými přísadami, jak jste zvyklí u normálního tataráku a uzpůsobit si ho tak svým chutím.
Ostrý "tatarák" z brambor
Suroviny:
- 4 uvařené brambory (varný typ B)
- svazek jarních cibulek
- 100 g anglické slaniny
- 2 velké lžíce dijonské hořčice
- chilli paprička
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Ostrý "tatarák" z brambor – postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce, a poté oloupeme. Nakrájíme je na velmi drobné kostičky. V pánvi mezitím opražíme nakrájenou slaninu, kterou zamícháme mezi bramborové kostičky. Přidáme dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Jarní cibulky nakrájíme spolu s chilli papričkou najemno a přidáme ke směsi. "Tatarák" z brambor podáváme s opečenými toasty nebo klasickými topinkami.
Brambory jsou jako příloha věčné. Zmíněné čtyři recepty z brambor můžete libovolně kombinovat podle vaší chuti a rodině tak vždy přinést něco nového a netradičního.
Diskuse k článku