Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Varné typy brambor jako pomůcka při vaření

Bramborový salát, hranolky nebo kaše jsou tři různá jídla, a proto se na každé z nich hodí jiné varné typy brambor. Kupujete stále stejné odrůdy, které používáte na vše? Pak se nedivte, že se vám bramborový salát rozpadá a kaše není dokonale vláčná. Existují tři základní typy brambor - pokud se podle nich budete při nákupu řídit, budete mít úspěch vždy zaručený.

Jaké máme varné typy brambor

Varný typ A

  • Nejtvrdší brambory, které se hodí do salátů. Při vaření se nerozvařují a mají pevnou lojovitou dužninu.
  • Použití: do salátů nebo „na loupačku"

Varný typ B

  • Polotvrdé brambory, které se vařením nerozpadají. Označují se také jako přílohové a mají nejuniverzálnější využití.
  • Použití: jako příloha k masu a zelenině, do polévek, gulášů i do bramborového těsta

Varný typ C

  • Nejměkčí brambory s kyprou dužninou a největším obsahem škrobu. Je snadné je rozvařit, a tak se hodí především na bramborovou kaši.
  • Použití: na bramborové kaše, pyré, nádivky, hranolky, bramboráky a bramborové placky

TIP: Jak rozeznáte tvrdou a moučnatou bramboru?

Syrovou bramboru rozkrojte a obě půlky otřete o sebe. Pokud brambora pustí vodu, je lojovitá a má tedy méně škrobu. Pokud se k sobě obě plochy přilepí, znamená to, že má brambora více škrobu a je tedy měkčí.

K pěstování brambor na balkóně vám stačí pytel

Nejlepší chuti bramborových pokrmů dosáhnete použitím domácích brambor. Můžete si je zakoupit u drobných pěstitelů, farmářů nebo se do pěstování brambor pustit sami. Nejlepší je k tomu samozřejmě zahrádka, brambory ale můžete pěstovat i na balkóně. Stačí vám k tomu obyčejný pytel. Pytel srolujte a na jeho dno nasypejte 10 cm substrátu. Do něho přidejte tři brambory na sadbu a lehce zasypejte hlínou. Jakmile hlízy porostou, přisypávejte další substrát. Poté, co začne nať uvadat a žloutnout, můžete sklízet plody.

Skladování brambor má svá pravidla

Pokud doma uchováváte větší množství brambor, je potřeba myslet na jejich vhodné uložení. Brambory byste nikdy neměli uchovávat v lednici nebo v mrazáku. Dále byste se měli vyhýbat dennímu a slunečnímu světlu, abyste zabránili jejich zelenání. Ideální je proto tmavá chladnější komora nebo sklep

Tipy, jak vařit brambory

  • Zelené brambory nikdy nekonzumujte, obsahují totiž jedovatý solanin.
  • Vaření brambor v páře je nejlepší způsob, jak v nich uchovat všechny vitamíny a zachovat přirozenou chuť.
  • K bramborám můžete při vaření přidat bylinky (petržel, celerovou nať, libeček), česnek, cibuli nebo zeleninu. Získáte zcela novou chuť.
  • Do bramborové kaše přidáváme vždy teplé mléko nebo smetanu. Se studeným by byla kaše mazlavá a těžká.
  • Před smažením hranolek, brambory necháme ve studené vodě, aby se zbavily přebytečného škrobu. Posléze je důkladně osušíme v utěrce, aby olej neprskal.

Přílohy z brambor – dopřejte si změnu

Brambory jsou levná příloha, která ale může opakováním stále stejných jídel, velmi snadno omrzet. Dochází vám nápady na nové přílohy? Pak se inspirujte v našich receptech. Přinášíme vám recepty na čtyři zajímavé přílohy. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je zamilujete.

Gratinované brambory

Netradiční recepty z brambor

Gratinované brambory

Jsou hotové hned, přitom hravě zastanou roli nápadité přílohy. Gratinované brambory můžete použít jako doplněk steaku, pečeného masa nebo třeba nadívaného lilku. Pokud spěcháte, můžete je navíc použít jako hlavní chod. Jejich skvělou vlastností je navíc snadná obměna. K bramborám můžete přidat další zeleninu a snadno tak vytvořit nové jídlo. Například mrkev, brokolici, rajčata, papriku, cuketu nebo žampiony.

Gratinované brambory se špenátem

Suroviny:

  • 1 kg brambor (nejlépe varný typ A)
  • 100 g listového špenátu
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • velký plátek másla
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek

Gratinované brambory – postup přípravy:

Brambory nakrájíme na stejně tenké plátky (čím tenčí, tím lepší). Mezitím na másle opražíme cibuli pokrájenou na plátky. Do středního hrnce vlijeme smetanu ke šlehání, kterou krátce prohřejeme spolu s mletým muškátovým oříškem. Jakmile směs přivedeme k varu, odstavíme z plotny. Připravíme si zapékací formu, kterou vymažeme máslem nebo na dno vložíme pečící papír. Bramborové plátky klademe do rovnoměrných vrstev na sebe, každou vrstvu prokládáme opraženou cibulí, listovým špenátem, pomačkaným česnekem a lehce osolíme podle chuti. Brambory nakonec zalijeme horkou smetanou a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut než změknou. Poté odklopíme pokličku a necháme gratinované brambory chvíli pod grilem, než se vytvoří křupavá krusta.

Bramborové rösti

Tento švýcarský národní pokrm se připravuje z uvařených i syrových brambor. Rösti mají po celém Švýcarsku mnoho obměn, proto se nedá hovořit o jednom správném receptu. Základem jsou nahrubo nastrouhané (případně nakrájené) brambory, kam se mohou přidávat další ingredience – například cibule, česnek, slanina, sýr nebo bylinky. Libovolně si můžete zvolit i tvar – tvarujte malé placičky nebo pečte velké bramborové rösti, které posléze rozkrájíte podobně jako dort.

Bramborové rösti se sýrem a slaninou

Suroviny:

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 200 g tvrdého sýra (Čedar nebo Gruyère)
  • 100 g slaniny
  • 3 velké plátky másla

Bramborové rösti se sýrem a slaninou – postup přípravy:

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme je, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a posléze opepříme. K bramborám přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a slaninu nakrájenou na proužky. Směs spojíme a tvarujeme do malých placek. Případně smažíme na másle a slunečnicovém oleji jednu velkou placku, kterou poté nakrájíme na jednotlivé kusy. Podáváme jako přílohu, bramborové rösti ale vystačí i jako hlavní chod.

Bramborový koláč

Delší příprava tohoto jídla se vám mnohonásobně vrátí při jeho konzumaci. Bramborový koláč je možný připravovat na mnoho způsobů, my vám přinášíme recept, který je známý i pod názvem Koláč skotského pastýře. Tento tradiční skotský recept v sobě skvěle kombinuje přílohu s masem, a tak vás zasytí na dlouhé hodiny.

Bramborový koláč s mletým masem

Suroviny:

  • 500 g mletého vepřového masa (může být i hovězí)
  • 700 g brambor (varný typ C)
  • 200 g sýru Čedar nebo Gruyère
  • 100 g petržele
  • 100 g mrkve
  • 250 g sterilované kukuřice
  • 100 g žampionů
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • tymián a mletá sladká paprika
  • lžíce hladké mouky

Bramborový koláč s mletým masem – postup přípravy:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ve velkém hrnci na másle. Přidáme mleté maso a opět opražíme. Mezitím si nadrobno nakrájíme petržel a mrkev, žampióny nasekáme na plátky. Všechny přísady přidáme do hrnce a promícháme. Přidáme rajčatový protlak a ochutíme solí, pepřem, tymiánem a mletou sladkou paprikou. Směs podlijeme asi 150 ml horké vody (pokud máme vývar, je to lepší) a přidáme hladkou mouku. Necháme zvolna dusit asi 45 minut.

Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je. Rozmačkáme je do hladka na jemnou bramborovou kaši. Připravíme si kulatou zapékací formu, kterou vymažeme máslem. Na dno rozložíme masovou směs, kterou posypeme sterilovanou kukuřicí. Dále směs rovnoměrně poklademe bramborovou kaší, kterou posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut než se vytvoří vrchní křupavá krusta. Bramborový koláč s mletým masem podáváme teplý s hlávkovým salátem.

"Tatarák" z brambor

Milovníci běžného tataráku nedají na masovou verzi dopustit, vy však můžete vyzkoušet zeleninovou variantu. Tatarák z brambor je skvělý na zužitkování uvařených brambor a má mnoho variant. Servírovat ho můžete se stejnými přísadami, jak jste zvyklí u normálního tataráku a uzpůsobit si ho tak svým chutím.

Ostrý "tatarák" z brambor

Suroviny:

  • 4 uvařené brambory (varný typ B)
  • svazek jarních cibulek
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 velké lžíce dijonské hořčice
  • chilli paprička
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Ostrý "tatarák" z brambor – postup přípravy:

Brambory uvaříme ve slupce, a poté oloupeme. Nakrájíme je na velmi drobné kostičky. V pánvi mezitím opražíme nakrájenou slaninu, kterou zamícháme mezi bramborové kostičky. Přidáme dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Jarní cibulky nakrájíme spolu s chilli papričkou najemno a přidáme ke směsi. "Tatarák" z brambor podáváme s opečenými toasty nebo klasickými topinkami.

Brambory jsou jako příloha věčné. Zmíněné čtyři recepty z brambor můžete libovolně kombinovat podle vaší chuti a rodině tak vždy přinést něco nového a netradičního.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Pazdera: Pouťové atrakce a služby pro umělecká vystoupení
Hledáte způsob, jak oživit vaši oslavu,…
Radek Brychta
Radek Brychta provozuje prodejnu, která se…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!