Sbíráte houby? Jsou jich plné lesy. Připravte si z nich dobroty nebo je využijte k přírodnímu léčení

Sbíráte houby? Jsou jich plné lesy. Připravte si z nich dobroty nebo je využijte k přírodnímu léčení
24. 08. 2021 Přečteno: 1660x

Houby jsou u Čechů oblíbeným cílem při procházce lesem. Často z nich ale připravujeme jen nejrůznější pokrmy, aniž bychom vůbec měli tušení, že mohou prospívat i našemu zdraví. Zaměřili jsme na tři druhy oblíbených hub, která pasuje nejvíc vám?

Jsme národem houbařů a v houbách se vyznáme. Tedy alespoň nadpoloviční většina Čechů. Houby máme rádi nejen v lese, ale hlavně pak na talíři. Umíme z nich vyzkouzlit mnoho lahůdek. Ovšem houby mají daleko větší přesah než se nám může zdát. Věděli jste, k čemu všemu jsou dobré?

Tradiční české houby: Žampion proti alergiím

Žampion polní pozná snad i malé dítě. Patří mezi nejoblíbenější houby. Věděli jste ale, že žampiony obsahují antibiotické látky – campestrin a agaritin? Například právě campestrin jako jeden z mála působí proti původcům tyfu. Žampion v sobě skrývají také látku agaridoxinm, která působí jako prevence i léčba nádorů a pomáhá tělo chránit proti bakteriím. Žampiony také umí snížit hladinu cukru v krvi. Velmi oblíbené jsou konzervované žampiony, jenže množství léčivých látek jakoukoli úpravou pak prudce klesá. Jedinou výjimkou je tinktura připravená z čerstvých plodnic. Ta si léčivé látky zachová. Tinktura se podává v dávkách – ženy – čtyřikrát denně dvacet kapek, muži čtyřikrát denně dvacet pět kapek. Je skvělá při jakýchkoliv projevech alergie.

Čtěte také:

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Pýchavka patří k nejoblíbenějším houbám. Poradíme tři recepty z pýchavky pro mlsné jazýčky

Návod na pěstování hub na zahradě: Pochutnejte si na domácích žampionech nebo zdravé hlívě

Houby na talíři: Žampionová rýže

Přísady:

Příprava: 

Rýži uvaříme nebo upečeme. Na oleji osmažíme mrkev, cibuli a pórek, pak přidáme plátky žampionů, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Jakmile jsou žampiony měkké, smícháme je s rýží. Podáváme samostatně se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k zelenině či masu.

Tradiční české houby: Pýchavka pomůže zastavit krvácení

Houby jsou teď v lese v poměrně velké množství. A pýchavka se objevuje minimálně až do půlky října. Její hlavní léčivou silou je moc zastavit krvácení. Pomůže při krvácení z nosu stejně jako při děložním krvácením. Ženám ulevuje při silné menstruaci. Kromě toho pomáhá při chronickém zánětu trávicího ústrojí, chudokrevnosti, kožním nemocem, nedostatečné průchodnosti tepen či zánětu močového měchýře. Díky tomu, že má moučnou konzistenci se dá použít jako vysoušedlo hnisavých a mokvavých ran. Pýchavka je také velmi silné afrodiziakum.

Houby na talíři: Lečo s pýchavkou 

Přísady: 

  • 300 g pýchavky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 rajčata
  • 1 cuketa nebo patizon
  • 3 lžíce nasekaného pórku
  • 2 cibulky
  • 4 nepálivé papriky
  • 1 lžícé nasekaných bylinek (bazalka, libeček, petrželka)
  • mořská sůl
  • ½ lžičky mořských řas nori
  • 4 vejce 

Příprava:

Cibuli, pórek, papriku, houby opražíme na olivovém oleji.  Poté přisypeme na kousky nakrájenou cuketu, rajčata, bylinky, řasy, sůl a vše chvilku podusíme. Jakmile je zelenina měkká, zalijeme ji vajíčkem. Jako příloha se hodí čerstvý chléb.

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby

Tradiční české houby: Václavka pro zdravé srdce

Až do půlky října je možné najít václavku na pařezech listnatých stromů, živých i odumřelých kmenech. Václavka se sice řadí mezi jedlé houby a je hodně oblíbená, ale musí se předem tepelně zpracovat! Pak si ale zároveň pochutnáte a budete se i léčit. Václavka je totiž silně antibakteriální a antimykotická. Ničí stafylokoky i pneumokoky. Kromě toho zlepšuje srdeční činnost, prokrvuje mozek i končetiny, podporuje trávení a léčí šeroslepost. 

Houby na talíři: Václavky po čínsku

Přísady: 

Příprava:

Václavky očistíme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Než okapou, rozpálíme ve vyšším hrnci sádlo. Vhodíme na něj kousky václavek. Osolíme a opepříme. Přidáme papriku a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Po zhruba deseti minutách přidáme stroužek česneku a ½ čajové lžičky grilovacího koření bez soli. Ke konci dušení dochutíme sójovou omáčkou. Podáváme s rýží nebo s pečivem.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Sbíráte houby? Jsou jich plné lesy. Připravte si z nich dobroty nebo je využijte k přírodnímu léčení

RE: Sbíráte houby? Jsou jich plné lesy. Připravte si z nich dobroty nebo je využijte k přírodnímu léčení

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.