S koncem léta houbaření nekončí! Podzimní houby jako čirůvka nebo bedle se sbírají i v listopadu

S koncem léta houbaření nekončí! Podzimní houby jako čirůvka nebo bedle se sbírají i v listopadu

Milovníci hub nemusejí zoufat, že s koncem léta mají utrum s oblíbeným houbařením. Na podzim roste v lese celá řada hub, ze kterých v kuchyni vykouzlíte skvělé dobroty pro rodinu i přátele. Mezi hojné podzimní houby patří třeba čirůvky, bedle šedohnědá, stroček trubkovitý nebo klouzek zrnitý. Představíme také nejčastější podzimní houby na zahradě, které rostou možná i u vás.

Čtěte také:

Atlas hub

Podzimní houby pro všechny milovníky houbaření

Pokud patříte mezi ty houbaře, kteří s koncem léta do lesa na houby již nevyrazí, děláte obrovskou chybu. Mnozí mykologové tvrdí, že ten správný houbař dokáže z lesa přinést houby v každou roční dobu. A podzimní houby, které vám chceme představit, jsou výtečné také v kuchyni. Je proto velká škoda, že hodně lidí na houby chodí jen pár měsíců v roce a nevyužívají les pro hledání i na podzim.

Jaké nejoblíbenější a nejchutnější houby můžete v lese až do listopadu najít?

  • Čirůvky
  • Stroček trubkovitý
  • Bedle šedohnědá
  • Klouzek zrnitý
  • Hadovka smrdutá
  • Chřapáč kadeřavý

6 hub, které lze sbírat až do listopadu

Nyní vám představíme 6 podzimních hub, které patří mezi nejoblíbenější a v kuchyni také mezi nejchutnější. Téměř všechny lze nakrájet do polévek, omáček, mnohé můžete využít později během roku, jelikož jsou vhodné pro sušení nebo nakládání do octa. Přečtěte si o tom, jak na zpracování hub chytře.

Čirůvky - zemní, zelánka a dvoubarvá

Těch existuje celá řada jako je čirůvka dvoubarvá, zemní, zelánka. Není však vždy snadné je bezpečně a rychle poznat. Výše jmenované jsou však jedlé a lze z nich vykouzlit chutné pokrmy. Zajímavostí je, že se hodí také při léčení, jelikož dokáže snížit koncentraci cukru v krvi a vědci tvrdí, že pouhých 250 g má srovnatelné účinky s inzulínem. Obsahují velké množství bílkovin, aminokyselin i vitamínů. A jak je poznat?

Klobouček bývá velká od 30 do 120 mm. Čirůvka zemní má klobouček zbarvený do šeda až šedohněda, třeň je dlouhý a tenký. Roste v jehličnatých lesech. Zelánka má klobouček zelenavě žlutý nebo olivový a objevit ji můžete především v borovém lesu. Čirůvka dvoubarvá má klobouček zbarvený do šeda, na okraji do běla. Na třeni jsou často fialová vlákna.

Stroček trubkovitý

Jedná se o houbu z čeledi liškovitých a najdete ji v lesích všeho druhu, přičemž nejvíce se jí daří v listnatých lesích pod buky. Lehce je rozpoznatelný díky tvaru a velmi tmavému zbarvení. Plodnice jsou nálevkovité a mají zahnuté okraje. Uvnitř jsou tmavočerné, z vnější strany poté šedé až hnědé. Dosahují výšky až 80 mm a šířky 40 mm. Využití v kuchyni je všestranné. Skvěle se suší, vhodný je k nakládání do octa nebo k přípravě kyselých omáček.

Bedle šedohnědá

Bedle patří mezi nejčastější podzimní houby, které houbaři rádi hledají. Klobouček je velký 50 až 120 mm, nejprve polokulovitý, později ploše vyklenutý. Jsou na něm hrubě vláknité šupinky šedobělavé, později tmavnou. Třeň je dutý, válcovitý a vysoký 70 až 150 mm. Roste ve všech typech lesů, nejvíce ji najdeme ale ve smíšených, a to na slunných okrajích. Objevuje se ve skupinkách, takže pokud najdete jednu, je velká šance, že poblíž budou další.

Klouzek zrnitý

Na klouzku zrnitém si pochutnáte v polévkách, omáčkách, chutná skvěle i jako smaženice. Připravte si nejlepší smaženici podle našeho receptu. Klobouček je plochý, lesklý, suchý a velký 30 až 100 mm. Zbarven je do hněda, když se sliz vytrácí, tak do žlutava. Třeň je světle žlutý a dlouhý 60 mm. Sbírat se ho vydejte hlavně pod borovice. Preferuje světlá stanoviště a většinou jich roste více pohromadě. Zaměnit jej můžete s klouzkem obecným, který má tmavší barvu kloboučku a na třeni se vyskytuje prsten.

podzimní houby (2)

Hadovka smrdutá

Jedná se o velmi zajímavou houbu vzhledem i jménem. Dospělá plodnice má totiž charakteristická falický tvar a silně zapáchá. Její povrch je pokryt olivově zeleným slizem.  Plodnice jsou sice v mládí jedlé, jelikož ještě nezapáchají, ale spousta houbařů se této podzimní houbě vyhýbají. Nejlepší je nakrájet plodnice na tenké plátky a smažit v trojobalu stejně jako řízky. Nehodí se však pro sušení anebo nakládání.

Chřapáč kadeřavý

Tento hřib má klobouček široký až 60 mm a je složený z několika tenkých cípů nebo laloků, které se na okrajích prohýbají a jsou až roztřepené. Barva klobouku je bělavá až bledě nahnědlá. Třeň je dlouhý 80 mm a na povrchu má zřetelné hluboké jamky. Vydat se pro něj můžete do listnatých a smíšených lesů, často ho uvidíte na lesních cestách. I když je jedlý a chutný, vyvarujte se sběru starých plodnic.

Když se vám nechce do lesa - Nasbírejte si podzimní houby na zahradě 

Na houby nemusíte chodit daleko do lesa. Mnohdy stačí, když vyjdete jen na svou vlastní zahradu. Samozřejmě záleží na tom, kde bydlíte. Mezi nejčastější podzimní houby na zahradě patří:

Pýchavka obecná

Velmi častá houba, kterou můžeme najít právě na zahradě. Splést si ji s jinou houbu je téměř nemožné, a to díky tak typickému vzhledu. Plodnice mají kulovitý tvar a jejich průměr je 30-80 mm, vysoká je asi 50 mm. Barva plodnice je bílá, později šedá až šedohnědá. Povrch je pokryt ostny a bradavkami, které lehce opadávají. Nalézt ji můžete i v sadech či na pasekách. Plodnice můžete v kuchyni opražit na škvarky nebo připravit na mozeček. Určitě se ale nehodí k nakládání nebo sušení. Nejste si jistí, jak páchavka vypadá? Podívejte se do ATLASU HUB

Špička obecná

Drobná houba, která má klobouček velký 15 až 50 mm. V mládí je tupě kuželovitý, později plochý s hrbolkem uprostřed. Třeň je tenký a dlouhý do 70 mm. Dužina je bělavá a pružná. I když je houba jedlá, využívá se v kuchyni většinou jen klobouk, protože třeň je až moc tuhý. Skvěle se hodí do polévek i houbových omáček. Na rozdíl od pýchavky ji můžete sušit a využít během roku později.

Mísenka oranžová

Daří se jí hlavně na zahradách s jílovitou půdou. Plodnice jsou velké 20 až 80 mm, jsou přisedlé k zemi, prohnuté a mají sytě oranžovou barvu. Vyskytuje se vždy ve skupinách. Mísenky nejsou nejen hezké na pohled, ale také jedlé. Připravit z nich lze smaženice, vhodné jsou i do polévek nebo omáček. Zajímavostí je, že je zařazena do Červeného seznamu hub České republiky jako téměř ohrožený druh.

podzimní houby (3)

Podzimní houby jsou často opomíjené

Nepatřete mezi ty, kteří na podzim již houbaření vzdávají. Sami vidíte, že těšit z hub se můžete i během celého září, října až do listopadu, než přijdou první mrazíky. Neváhejte proto a vyrazte s rodinou i kamarády do lesa na čerstvý vzduch a nezapomeňte si s sebou vzít košík s nožíkem a klidně i nějaký atlas hub pro vaše klidné svědomí.



Diskuse k článku

  • houbař

    12:37 24. 10. 2019 0
    1. Doporučované čirůvky zelánka (Tricholoma equestre) a zemní (Tricholoma terreum) jsou jedovaté.

    2. "Bedla" šedohnědá, nikoliv "bedle". A také "Bedly patří", nikoliv "Bedle patří".

    3. Chřapáč kadeřavý není hřib, ale houba.

Lunární kalendář

SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...