Vánoční koření se dá využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní medicíně. S čím vším může pomoci?
Vánoční koření v nás evokuje představu svátků, perníčků a svařeného vína. Patří mezi koření, která sice používáme celý rok, ale kdybychom se sháněli po tom typicky zimním, volba by padla rozhodně na skořici, hřebíček a badyán.
Jestli jste zvyklí je brát jen jako vánoční koření, které dodá pokrmům nebo nápojům chuť, přicházíte o hodně. Mají totiž velmi příznivý vliv i na vaše zdraví. Využívala je na to nejen tradiční lidová medicína, ale sáhla po nich například i moderní věda, a to ve chvíli, kdy hledala zbraň proti ptačí chřipce.
Vánoční koření: Skořice
Vánoční koření, které známe v podobě smotků nebo mleté, je vlastně kůra skořicovníku cejlonského a čínského. Ten první pochází z Cejlonu, dnes zvaného Srí Lanka, ale pěstuje se i v jiných oblastech Asie. Skořice z tohoto stromu je považována za nejkvalitnější a je hodně aromatická. Poznáme ji podle toho, že svitky kůry tvoří dvojité ruličky. Skořicovník čínský pochází z Barmy a pěstuje se hlavně v Indonésii. Skořici z tohoto stromu rozeznáme podle červenější barvy a toho, že se kůra stáčí jen do tvaru trubky.
Kdy začíná advent a co symbolizuje adventní věnec?
Příprava na Vánoce letos půjde hravě! Máme pro vás podrobný vánoční plán na 4 adventní týdny
Vánoční koření netradičně: Kořeněná marmeláda, která zahřeje na těle i na duši
Skořice v kuchyni i přírodní medicíně
Mletá skořice najde uplatnění hlavně při pečení a zavařování. Celá se naopak hodí do nápojů, kompotů nebo exotické kuchyně. Neobejde se bez ní výroba různých likérů, ale také parfémů. Skořice je často zmiňována i v lidovém léčitelství. Obsažené látky, které toto vánoční koření má, mohou napomoci snížení krevního tlaku, podpoří trávení – hlavně štěpení tuků a cukrů. Sáhnout po ní můžete ve chvíli, kdy potřebujete zahřát, ale také zmírnit průjem, nevolnost a nadýmání. Přidávejte ji do jídla lidem s nechutenstvím – podporuje totiž chuť k jídlu. Rozhodně se hodí do čaje při nachlazení, kašli a chřipce – tady využijete hlavně její schopnost ničit bakterie. Kromě toho, že je přírodním antibiotikem, je skořice také antioxidantem. Skořicové zábaly se používaly i na klouby postižené revmatismem.
Vánoční koření může mít i nežádoucí účinky
Nejsnadnější je užívat přímo mletou skořici. Pokud si ji dáváte třeba do čaje, oslaďte ho medem, protože se spolu doplňují dokonale nejen chutí, ale i svými účinky. Med se skořicí je doporučován jako podpora léčby žaludečních vředů, ale i problémů se zažíváním a pravidelným vyprazdňováním. Snídaně, kdy si chléb namažete medem se špetkou skořice, pomůže snížit nejen hladinu cholesterolu, ale i posílit žíly a tepny. A až budete popíjet horké nápoje se skořicí, vychutnejte si také její vůni – prý zlepšuje paměť a schopnost soustředění a celkově stimuluje mozek.
Ovšem pozor, vánoční koření, jako je skořice, může mít i negativní účinky – především může spustit alergickou reakci. Denně byste neměli sníst víc jak tři gramy skořice. Užívání většího množství by se měly vyhnout zejména těhotné ženy a diabetici by měli konzultovat s lékařem, pokud by ji chtěli jíst „ve větším“, což je v jejich případě víc jak gram denně. Problémy by mohla způsobit i těm, kdo užívají léky na ředění krve.
Vánoční koření: Hřebíček
Koření, které je v naší kuchyni známé hlavně jako přísada do kompotů a při pečení, je vlastně sušený nerozvinutý kalich s poupětem, jenž se sbírá z hřebíčkovce kořenného pocházejícího z Moluckých ostrovů. Má charakteristickou vůni i chuť a v něm obsažené silice mají i četné využití v lidovém léčitelství.
Vánoční koření a jak jej využívat
Hřebíček, který rovněž patří mezi vánoční koření, se používá hlavně do jídla a nápojů – neobejdou se bez něj paštiky, nádivky, ale i sladká jídla. Je též skvělým přírodním antibiotikem i lokálním anestetikem, což je hojně využíváno hlavně při bolesti zubů či bolestech v krku. Pokud ho užíváte vnitřně, může posílit chuť k jídlu. Vůně hřebíčku odpuzuje hmyz – takže se využívá i jako základ přípravku proti komárům a klíšťatům. Pokud si chcete ulevit od bolesti zubů, stačí ho jen žvýkat. Pomoci ale může i při cestovatelské nevolnosti. Vůně hřebíčku pak pomáhá s nespavostí, ale posílí i sexuální apetit, takže si pořiďte hřebíčkový olej a dejte ho do aromalampy, kterou máte v ložnici.
Vánoční koření: Badyán
Badyáník pravý pochází z Jižní Číny a Vietnamu, ale najdete ho i v Indii, Filipínách a Severní Americe. Právě jeho sušené souplodí s lesklými semeny je to, co znáte jako koření badyán, vánoční koření. V oblastech, kde se pěstuje, ho používají do polévek, vývarů, ale i k masu. U nás ho najdete hlavně v receptech na perníčky nebo svařené víno, ale používá se i do některých jídel z dýně.
Vánoční koření proti chřipce
Velmi zajímavá je informace, že právě toto vánoční koření, tedy jedna z jeho složek, kyselina shikimová, byla součástí léků proti ptačí chřipce. Nyní se využívá její syntetická náhrada, ale to, že funguje antisepticky a pomáhá v boji proti virům, platí stále. V lidovém léčitelství předepisovali badyán jako látku, jež uleví při bolesti žaludku či špatném zažívání a pomůže s nadýmáním či zácpou. V některých zemích se žvýkal po jídle, aby se podpořilo trávení. Přidával se do sirupů na kašel a bolesti v krku. Vůně badyánu – ať už volně položeného nebo v podobě oleje přidaného do aromalampy posiluje chuť k jídlu, takže se hodí do kuchyně či jídelny.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Vánoční koření se dá využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní medicíně. S čím vším může pomoci?
RE: Vánoční koření se dá využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní medicíně. S čím vším může pomoci?