Dolmades

Začněte tím, že si listy vinné révy spaříte převařenou vodou přes sítko. Pak je nechte zchladnout a okapat od přebytečné tekutiny. Dále si dejte vařit asi na deset minut rýži. Po uplynutí této doby ji sceďte a doplňte o jemně nasekanou cibuli a nakrájenou jarní cibulku. Vše řádně promíchejte a ochuťte solí, pepřem, mátou, oreganem, koprem....

Smažená rýže s vepřovým masem

Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Vepřové nudličky osolíme a opepříme. Zeleninu očistíme, cuketu a šalotku nakrájíme na malé kousky, česnek a chilli papričku nasekáme. Ve wok pánvi rozehřejeme olej a orestujeme maso. Poté jej dáme stranou a přikryjeme alobalem. Do pánve přidáme rozšlehané vejce,…

Rýžový salát s tuňákem

Rýži uvaříme doměkka podle návodu, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na malé kostičky. Cherry rajčátka rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, tuňáka scedíme a rozdělíme na menší kousky. Vše osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec do salátu vmícháme…

Pečená rýže

Troubu předehřejeme na 200 °C, cibuli nakrájíme najemno. V nádobě, která se hodí do trouby, rozehřejeme olej a cibuli na něm zesklovatíme (pozor, aby nám nezhnědla). Rýži propereme pod tekoucí vodou a přidáme k cibuli. Podle typu rýže přidáme vodu (u bílé rýže volíme dvojnásobný objem vody než máme…

Mléčná rýže s jablky

Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a špičkou nože seškrábneme semínka. Do nepřilnavého hrnce dáme propláchlou rýži, vanilkový lusk i semínka, třtinový cukr, zalijeme mlékem a pozvolna zahříváme až začne mírně vřít. Vaříme při mírné teplote asi 25 minut doměkka a často mícháme, hlavně ke konci, kdy…

Vepřové rizoto s houbami

Vepřové maso, očištěné houby a papriku nakrájíme na menší kousky, cibuli a jarní cibulku nadrobno, česnek prolisujeme. Cibuli a bílou část jarní cibulky necháme zesklovatět na másle, které jsme nechali rozpustit v troše oleje. Přidáme rýži a krátce orestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit…

Zeleninové rizoto

Rýži důkladně několikrát propláchneme, až z ní poteče čirá voda. Na oleji necháme rozpustit asi 1 lžičku másla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a mícháme tak dlouho, až budou všechna zrníčka obalená rozpuštěným máslem. Rýži zalijeme bílým vínem a necháme vypařit alkohol.…