Pečená rýže
Ingredience
- rýže: 200 g
- cibule: 1 ks
- olej
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená rýže – recept
Troubu předehřejeme na 200 °C, cibuli nakrájíme najemno. V nádobě, která se hodí do trouby, rozehřejeme olej a cibuli na něm zesklovatíme (pozor, aby nám nezhnědla). Rýži propereme pod tekoucí vodou a přidáme k cibuli. Podle typu rýže přidáme vodu (u bílé rýže volíme dvojnásobný objem vody než máme rýže, u celozrnné rýže přidáme ještě cca 50 % vody navíc) a rýži osolíme (můžeme přidat i koření podle chuti, např. kari).
Rýži přivedeme na sporáku k varu, přikryjeme a vložíme do trouby, kde ji pečeme podle druhu 30 (bílou) až 60 minut (celozrnnou). Vyzkoušíme, zda je rýže hotová a podáváme ještě horkou. Pokud potřebujeme udržet teplotu, jednou z možností je například zabalení do deky a vložení pod peřinu.
Pečená rýže se hodí k masům nebo zeleninovým jídlům, která obsahují alespoň trochu šťávy, aby výsledné jídlo nebylo suché. Podle chuti můžeme do rýže přidat zelený hrášek nebo kukuřici.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.