Švestkový sorbet
Nejprve si v hrnci svařte vodu s cukrem. Po cca deseti minutách získáte cukrový sirup, do kterého vložte vypeckované zralé švestky a také vsypte mletou skořici. Ovoce vařte na středním plamenu asi čtvrt hodiny, dokud se nerozvaří...
Povidlový koláč
Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva. Smícháme nastrouhané máslo, cukr, mouku a vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut uležet v lednici. Z těsta odkrojíme asi 2/3 a vyválíme na velikost kulaté formy. Přesuneme do formy vyložené pečicím papírem a potřeme silnější…
Švestková přesnídávka
Na přesnídávku používáme velmi měkké a sladké švestky, které odstopkujeme, umyjeme, vypeckujeme a dáme vařit do hrnce na 15 minut doměkka. Švestky nemusíme podlévat vodou, samy pustí šťávu, nicméně pokud jsou málo šťavnaté, je lepší malé množství vody přilít.
Uvařené švestky rozmixujeme a plníme…
Švestkový kompot
Na zavařování použijeme spíše tvrdší švestky, aby udržely tvar a švestkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr rozpustil. Množství upravíme podle množství švestek. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckuje …
Švestková marináda na vepřové maso
Množství oleje přizpůsobíme podle množství masa. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme ho se solí, povidly a dezertním vínem. Směs zalijeme olejem a promícháme. Do nádoby nalijeme polovinu marinády, položíme na ni omyté a osušené maso, zalijeme druhou polovinou a marinujeme ideálně přes noc.…
Švestková povidla
Švestky omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do hrnce. K švestkám přisypeme cukr, nalijeme ocet, pořádně promícháme a přikryté necháme několik hodin (ideálně přes noc) odstát, aby švestky pustily šťávu.
Švestky i se šťávou prudce vaříme asi 1 hodinu, poté na nižším stupni vaříme…
Švestková omáčka k masu
Rozehřáté máslo zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Postupně přidáváme vodu a stále mícháme. Vody přidáme celkem asi 400 - 500 ml podle požadované výsledné hustoty omáčky. Zamícháme švestková povidla, kůru z citrónu, špetku skořice a podle chuti osolíme a opepříme. Necháme 20 minut…
Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!
Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?
Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?