Švestkový kompot
Ingredience
- švestky
- voda: 1000 ml
- cukr: 300 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Švestkový kompot – recept
Na zavařování použijeme spíše tvrdší švestky, aby udržely tvar a švestkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr rozpustil. Množství upravíme podle množství švestek. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckuje (přitom je rozdělíme na poloviny). Půlky švestek naskládáme do sklenic (čím více tím lépe, ale příliš je nemačkáme) a zalijeme nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme čistými víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme podle návodu, většinou 30 minut na 90 °C.
Aby švestkový kompot dlouho vydržel, musíme vždy použít plody, které nejsou nahnilé nebo plesnivé a uchovávat jej v suchu a temnu. Pro ozvláštnění můžeme do sklenic ke švestkám přidat i kousek celé skořice nebo hřebíček.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.