Zavařování meruněk
Ingredience
- meruňky
- voda: 1000 ml
- cukr: 300 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zavařování meruněk – recept
Na zavařování použijeme spíše tvrdší meruňky, aby udržely tvar a meruňkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr rozpustil. Množství upravíme podle množství meruněk. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckuje (přitom je rozdělíme na poloviny). Půlky meruněk naskládáme do sklenic (příliš je nemačkáme) a zalijeme nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme čistými víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme podle návodu, většinou 30 minut na 90 °C.
Zavařování meruněk je stejné jako zavařování broskví nebo třeba švestek – aby meruňkový kompot dlouho vydržel, musíme vždy použít plody, které nejsou nahnilé nebo plesnivé a uchovávat jej v suchu a temnu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.