Kuřecí biryani
Ingredience
- rostlinný olej dle potřeby
- sekaná čerstvá máta dle chuti
- sekaný čerstvý koriandr dle chuti
- bílý jogurt : 45 g
- sůl dle chuti
- garam masala : 1 KL
- mletý koriandr : 1 KL
- mletý římský kmín : 1 KL
- mletá kurkuma menší : 1 KL
- kuřecí prsa a vykostěná stehna bez kůže (směs) : 200 g
- menší rajčata : 3 ks
- cibule (větší) : 2 ks
- semínka fenyklu půlka lžičky
- celý badyán : 1 ks
- loupaný a sekaný zázvor : 12 g
- česnekové stroužky : 3 ks
- celá menší skořice
- celý černý kardamom : 1 tobolka
- celý zelený kardamom : 2 tobolky
- celý římský kmín půlka lžičky
- sypaná rýže basmati : 225 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuřecí biryani – recept
Začněte tím, že si propláchnutou rýži basmati ponoříte do vody zhruba na 60 minut. Mezitím si rozpalte na větší pánvi olej a na něm opékejte do rozvinutí vůní kardamom, badyán, skořici, celý římský kmín a fenykl. Dále vsypte i nasekanou cibuli, nadrcený česnek, zázvor a pokračujte v restování. Po chvíli vložte do pánve i omytá pokrájená rajčata a vařte vše cca 10 až 15 minut. Nakonec po uplynutí doby varu přidejte k ingrediencím kousky kuřecího masa, zbytek mletého koření, promíchejte a duste pod poklicí asi dvacet minut, dokud maso nebude měkké.
Mezitím si slijte máčenou rýži a pak ji dejte s trochou soli vařit v dostatečném množství čisté vody. Uvařenou omáčku nakonec odstavte z plotny, osolte dle potřeby, zjemněte bílým jogurtem, ochuťte sekaným koriandrem, mátou a podávejte společně s vařenou rýží – přílohu ideálně promíchejte s omáčkou a vaše biryani je hotové. Dobrou chuť!
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.