Croquembouche
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 4 vejce
- 250 ml vody
- špetka soli
- tuk na vymazání plechu
- Krém:
- 500 g vanilkového pudinku
- 500 ml smetany ke šlehání
- vaječný likér dle chuti
- cukr dle chuti
- Karamel:
- 500 g cukru krupice
- 100 ml vody
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Crouquembouche – recept
Vodu dáme do hrnce, přidáme sůl, máslo a přivedeme k varu. Když začne voda vřít, přidáváme hladkou mouku za stálého míchání, aby se nám netvořily hrudky. Na mírném ohni těsto za stálého míchání spaříme, až se začne oddělovat od stěn hrnce. Spařené těsto přesuneme do mísy a pořádně propracujeme. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na tukem vymazaný plech děláme kuličky. Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 5 minut, než se těsto nafoukne. Teplotu snížíme na 160 °C a dopečeme dozlatova. Necháme vychladnout.
Ušleháme šlehačku, kterou vmícháme do hotového vanilkového pudinku a dochutíme likérem. Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s úzkou trubičkou. Zapichujeme do vychladlých kuliček, vstříkneme trochu krému a necháme ztuhnout.
Připravíme si karamel. Nasypeme cukr do zahřátého hrnce a za stálého míchání čekáme, až se cukr rozpustí a zezlátne. Pomalu vmícháme vodu a necháme karamel provařit. Naplněné kuličky namáčíme v karamelu a na talíři slepujeme do tvaru pyramidy. Hrnec s karamelem postavíme k pyramidě a vidličkou vytahujeme tenké nitky karamelu, kterými pyramidu opředeme do "pavučiny" a necháme pořádně vychladnout.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.