Matcha zmrzlina
Ingredience
- Matcha prášek: 2 lžíce
- plnotučné mléko: 125 ml
- smetana (min. 30 %): 300 ml
- žloutky: 4 ks
- vanilkový lusk: 1 ks
- moučkový cukr dle chuti
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Matcha zmrzlina - recept
Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a špičkou nože seškrábneme semínka. Mléko, smetanu, zrníčka i lusk přivedeme pozvolna k varu a ihned odstavíme. Necháme asi 15 minut chladnout a poté odstraníme lusk.
Žloutky vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání metličkou pomalu přiléváme k připravené směsi. Šleháme tak dlouho, až bude směs hladká. Poté ji opět zahřejeme (už NE k varu) a za stálého míchání necháme při nižší teplotě asi 10 minut zhoustnout.
Matcha prášek smícháme s trochou horké směsi, aby vznikla kašovitá hmota, kterou přidáme do kastrolku. Opět šleháme metličkou, až se vše spojí.
Směs přecedíme přes sítko a necháme vychladnout. Ve vhodné nádobě necháme zmrazit. Každou půl hodinu až do úplného zmrazení směs opakovaně prošleháme, aby se nevytvořily krystalky a Matcha zmrzlina byla jemná a krémová.
Matcha zmrzlina se před podáváním nechá asi 10 minut povolit v pokojové teplotě.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.