Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jitrnice Hlavní jídla
01. 06. 2018 Přečteno: 6397x

Domácí jitrnice

Ingredience
- +
  • vepřové maso (mix hlava, bok, lalok): 1500 g
  • vepřové plíce: 750 g
  • veka: 750 g
  • játra: 250 g
  • cibule: 100 g
  • vývar: 1000 ml
  • sůl: 60 g
  • pepř mletý: 1 KL
  • nové koření mleté: 1 KL
  • majoránka: 1 KL
  • zázvor mletý
  • česnek – stroužek: 2 ks
  • olej

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Domácí jitrnice – recept

Vepřové maso povaříme do poloměkka a plíce povaříme do měkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Syrová játra pomeleme a smícháme s česnekem. Maso vykostíme a rozemeleme nahrubo nebo nasekáme, plíce najemno. Cibuli očistíme, nakrájíme a osmahneme, pak ji přidáme k masu. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru. Smícháme maso, plíce, rohlíky a játra, osolíme a okořeníme. Směs zředíme podle potřeby vývarem.

Tenká vepřová střeva naplníme směsí, zašpejlujeme, dáme do vroucí vody a povaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut než vyplavou na hladinu. Uvařené domácí jitrnice opláchneme ve studené vodě, volně rozložíme a necháme vychladnout, občas je otočíme, aby se tuk rozložil rovnoměrně. Vychladlé jitrnice uchováváme v lednici.

Koření a sůl upravíme v receptu podle chuti (např. můžeme zcela vynechat majoránku nebo přidat více česneku). Veku můžeme nahradit rohlíky, houskami nebo kroupami.

Domácí jitrnice chutnají skvěle opečené nasucho na pánvi nebo v troubě. Vyzkoušejte třeba pečenou jitrnici s kysaným zelím.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 4 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pecena-jitrnice-s-kysanym-zelim.jpg Hlavní jídla

Pečená jitrnice s kysaným zelím

Na rozehřátém sádle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, kmín, osolíme a necháme dusit doměkka.  Největším problémem při pečení jitrnic je, že praskají. Eliminovat tohle riziko…

Tip na recept

Kuře tandoori

Kuře tandoori

Kuřecí paličky pokapeme citrónovou šťávou. Bílý jogurt a koření tandoori smícháme a vytvoříme marinádu. Do vzniklé směsi nakládáme naporcované maso a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Pravá anglická snídaně

Ostatní: Pravá anglická snídaně

Na velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme restovat klobásky a žampiony. Po pěti minutách k nim přidáme…

Dort Pavlova

Dezerty: Dort Pavlova

Do bílků, které mají pokojovou teplotu, přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Nejdříve šleháme pomalu…

Linecké cukroví

Vánoční cukroví: Linecké cukroví

Mouku a cukr prosijeme přes síto a promícháme. Přidáme nastrouhané máslo a ostatní ingredience a rychle…

Domácí tatarská omáčka

Ostatní: Domácí tatarská omáčka

Vejce se žloutkem, hořčicí a octem vyšleháme ponorným mixérem, po kapkách přidáváme olej, dokud majonéza…