Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jitrnice Hlavní jídla
01. 06. 2018 Přečteno: 6600x

Domácí jitrnice

Ingredience
- +
  • vepřové maso (mix hlava, bok, lalok): 1500 g
  • vepřové plíce: 750 g
  • veka: 750 g
  • játra: 250 g
  • cibule: 100 g
  • vývar: 1000 ml
  • sůl: 60 g
  • pepř mletý: 1 KL
  • nové koření mleté: 1 KL
  • majoránka: 1 KL
  • zázvor mletý
  • česnek – stroužek: 2 ks
  • olej

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Domácí jitrnice – recept

Vepřové maso povaříme do poloměkka a plíce povaříme do měkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Syrová játra pomeleme a smícháme s česnekem. Maso vykostíme a rozemeleme nahrubo nebo nasekáme, plíce najemno. Cibuli očistíme, nakrájíme a osmahneme, pak ji přidáme k masu. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru. Smícháme maso, plíce, rohlíky a játra, osolíme a okořeníme. Směs zředíme podle potřeby vývarem.

Tenká vepřová střeva naplníme směsí, zašpejlujeme, dáme do vroucí vody a povaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut než vyplavou na hladinu. Uvařené domácí jitrnice opláchneme ve studené vodě, volně rozložíme a necháme vychladnout, občas je otočíme, aby se tuk rozložil rovnoměrně. Vychladlé jitrnice uchováváme v lednici.

Koření a sůl upravíme v receptu podle chuti (např. můžeme zcela vynechat majoránku nebo přidat více česneku). Veku můžeme nahradit rohlíky, houskami nebo kroupami.

Domácí jitrnice chutnají skvěle opečené nasucho na pánvi nebo v troubě. Vyzkoušejte třeba pečenou jitrnici s kysaným zelím.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 4 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pecena-jitrnice-s-kysanym-zelim.jpg Hlavní jídla

Pečená jitrnice s kysaným zelím

Na rozehřátém sádle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, kmín, osolíme a necháme dusit doměkka.  Největším problémem při pečení jitrnic je, že praskají. Eliminovat tohle riziko…

Tip na recept

Kuřecí rarášci

Kuřecí rarášci

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostičky, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, Solamyl, vejce, sójovou omáčku, cukr a důkladně promícháme. Necháme 1 - 2 hodiny odpočinout v lednici. V pánvi…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Fajitas

Hlavní jídla: Fajitas

Kuřecí maso nakrájíme na proužky. V uzavřené misce smícháme všechny ingredience pro marinádu kromě soli, přidáme…

Roláda z mletého masa

Hlavní jídla: Roláda z mletého masa

Šalotku a polovinu česneku nakrájíme nadrobno. Na pánvi necháme rozehřát trochu oleje, na kterém zpěníme šalotku,…

Jogurtový dresing

Ostatní: Jogurtový dresing

Bazalku omyjeme a nasekáme na jemno. Pokud nemáme čerstvou, můžeme použít i sušenou. Chuť sice nebude tak výrazná,…

Jelení medailonky

Hlavní jídla: Jelení medailonky

Medailonky z jelení svíčkové potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme rozdrceným jalovcem a ovážeme…