Domácí jitrnice
Ingredience
- vepřové maso (mix hlava, bok, lalok): 1500 g
- vepřové plíce: 750 g
- veka: 750 g
- játra: 250 g
- cibule: 100 g
- vývar: 1000 ml
- sůl: 60 g
- pepř mletý: 1 KL
- nové koření mleté: 1 KL
- majoránka: 1 KL
- zázvor mletý
- česnek – stroužek: 2 ks
- olej
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí jitrnice – recept
Vepřové maso povaříme do poloměkka a plíce povaříme do měkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Syrová játra pomeleme a smícháme s česnekem. Maso vykostíme a rozemeleme nahrubo nebo nasekáme, plíce najemno. Cibuli očistíme, nakrájíme a osmahneme, pak ji přidáme k masu. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru. Smícháme maso, plíce, rohlíky a játra, osolíme a okořeníme. Směs zředíme podle potřeby vývarem.
Tenká vepřová střeva naplníme směsí, zašpejlujeme, dáme do vroucí vody a povaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut než vyplavou na hladinu. Uvařené domácí jitrnice opláchneme ve studené vodě, volně rozložíme a necháme vychladnout, občas je otočíme, aby se tuk rozložil rovnoměrně. Vychladlé jitrnice uchováváme v lednici.
Koření a sůl upravíme v receptu podle chuti (např. můžeme zcela vynechat majoránku nebo přidat více česneku). Veku můžeme nahradit rohlíky, houskami nebo kroupami.
Domácí jitrnice chutnají skvěle opečené nasucho na pánvi nebo v troubě. Vyzkoušejte třeba pečenou jitrnici s kysaným zelím.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.