Dýňový koláč
Ingredience
- dýně hokkaidó: 500 g
- jablka: 2 ks
- hladká mouka: 170 g
- prášek do pečiva: 1 KL
- máslo: 100 g
- třtinový cukr: 2 PL
- ořechy podle chuti
- citronová kůra
- citronová šťáva
- skořice: 1 KL
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- moučkový cukr a máta na ozdobu
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýňový koláč – recept
Dýni omyjeme a zbavíme jader, to samé provedeme i s jablky. Obě dvě suroviny nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s trochou vody, 3 lžícemi třtinového cukru, kůrou a šťávou z jednoho citronu, lžičkou skořice a společně povaříme doměkka.
Jakmile nám vznikne hustější kaše, je směs hotová. Smícháme mouku, máslo, lžičku prášku do pečiva, špetku soli a 8 lžic vody. Vše důkladně smícháme a prohněteme.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na spodek formy rozprostřeme těsto a na něj dáme dýňovou kaši. Posypeme ořechy, pocukrujeme a ozdobíme mátou. Dýňový koláč se peče asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Diskuse k receptu: 2 příspěvky.