Játrová omáčka
Ingredience
- drůbeží játra: 350 g
- mrkev: 1 ks
- smetana ke šlehání: 50 ml
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- sádlo: 1 KL
- drcený kmín: 1 KL
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Játrová omáčka - recept
Játra očistíme, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Cibuli necháme zesklovatět na sádle, přidáme játra a orestujeme je ze všech stran. Přidáme mrkev, česnek, osolíme, opepříme, okmínujeme a zalijeme vodou tak, aby byla játra téměr ponořená. V této chvíli můžeme omáčku zahustit trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě a povařit alespoň 15 minut, ale lehčí a stravitelnější varianta se obejde bez mouky.
Jakmile budou játra měkká, třičtvrtiny jich vyjmeme a omáčku se zbytkem jater rozmixujeme. Tím se nám také přirozeně zahustí bez použití mouky. Játra vrátíme do omáčky, zalijeme smetanou a už jen krátce povaříme.
Játrová omáčka se podává s rýží, knedlíkem nebo bramborem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.