Kynuté koláče
Ingredience
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Na těsto:
- 900 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 400 ml mléka
- 200 g tuku na pečení
- 2 vejce
- 1 kostka droždí
- sůl
Na náplň:
- tvaroh (podle chuti, cca. 800 g)
- 10 g cukru moučka
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- rozinky nebo sušené brusinky
Na povrch koláče:
- marmeláda
- 150 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
- 150 g tuku na pečení
Kynuté koláče – recept
Kynuté koláče se musí připravovat opatrně a poctivě dodržovat postup, jinak může nastat problém, že vám například nevykyne těsto a podobně.
Začneme tedy tím, že s ohřejeme mléko. Necháme lehce vychládnout, aby bylo vlažné. Pár lžic vlažného (ne horkého) mléka pak smícháme se 3 lžicemi cukru, s trochou mouky a kvasnicemi. Tak si připravíme kvásek, který dáme na chvíli do tepla kynout.
Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, jedno vece, zbytek cukru, zbytek mléka a špetku soli. Směs promícháme, přidáme rozpuštěný tuk na pečení a velmi důkladně smícháme. Zpracujeme hladké a kompaktní těsto. Že je připravené poznáme tak, že už se nelepí k míse a tvoří celek. V této chvíli mísu zakryjeme čistou utěrkou, dáme do tepla a necháme kynout asi hodinu a půl až dvě.
Když nám těsto kyne, využijeme čas k přípravě náplně. V misce smícháme tvaroh, jedno vejce, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr a rozinky či sušené brusinky. Pokud chceme, můžeme nejdřív sušené ovoce naložit do rumu.
Připravíme si také drobenku, a sice tak, že smícháme tuk na pečení, mouku, cukr a pořádně propracujeme do lepkavé hmoty, která se dá lehce drobit.
Až nám vykyne těsto, můžeme začít tvořit samotné kynuté koláče. Lžící ukrajujeme menší bochánky, které na pomoučeném vále lehce rozprostřeme, naplníme tvarohovou směsí a zpět zavřeme. Zavřenou stranou pak bochánky pokládáme na plech, který předem obstaráme pečicím papírem. Na plechu pak bochánky lehce roztlačíme, aby vznikly spíše placičky. Nesmíme zapomenout, že mezi jednotlivými koláčky musí být na plechu dost místa, jelikož při pečení ještě hodně nabydou. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a nahoře každého z nich vytvoříme důlek, do kterého umístíme lžičku marmelády. Na závěr posypeme kynuté koláče připravenou drobenkou.
Rozpálíme si troubu na 200 stupňů a poté pečeme přibližně 15 minut (dle velikosti koláčů a typu trouby) dozlatova. Z uvedeného množství surovin vznikne as 60 – 70 koláčků, takže máte na chvíli o snídaně pro celou rodinu postaráno.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.