Losos s hořčičnou omáčkou
Ingredience
- losos: 400 g
- kopr: 2 PL
- citrónová šťáva: 2 PL
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- med: 1 KL
- malý žloutek: {1}
- dijonská hořčice: 1 PL
- bílé víno: 1 PL
- olivový olej: 3 PL
- sůl
- pepř
- ocet
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Losos s hořčičnou omáčkou – recept
Čerstvého lososa omyjeme, osušíme, zbavíme kůže a rozdělíme na stejné porce. Jednotlivé filety z lososa pak vložíme do mísy nebo pekáče, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme olivový olej a čerstvý, natrhaný kopr. Lososa necháme několik hodin marinovat. Poté ho opečeme na rozpálené pánvi nebo v troubě do růžova.
Na omáčku si smícháme hořčici, med, víno a žloutek a ušleháme metlou. Osolíme, opepříme a postupně přimícháváme olivový olej. Přidat můžeme i zbylý kopr. Popřípadě dochutíme octem. Losos s hořčičnou omáčkou se dá ale připravit i ve zdravější variantě. Stačí smíchat 1 lžičku mleté hořčice, zakysanou smetanu a asi 100 g lučiny.
Losos s hořčinou omáčkou je nejlepší s vařeným bramborem, plátkem citronu a čerstvou petrželkou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.