Makový závin
Ingredience
- Na těsto:
- polohrubá mouka: 500 g
- máslo: 100 g
- moučkový cukr: 100 g
- sušené droždí: 1 ks
- vejce: 1 ks
- mléko: 250 ml
- sůl: 1 KL
- Na náplň:
- mletý mák: 400 g
- mléko: 300 ml
- krupicový cukr: 100 g
- skořicový cukr
- vanilkový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Makový závin – recept
Aby byl makový závin pěkně vláčný a chutný, je dobré si náplň přichystat už den předem, aby se hezky uležela. Nejdříve umeleme mák, poté jej svaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs mícháme a asi 15 minut vaříme. Jakmile odstavíme hrnec, přidáme skořicový cukr. Důkladně promícháme, necháme vychladnout a uležet do druhého dne.
Další den si připravíme kynuté těsto. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo, mouku, cukr, droždí, vejce a sůl. Ve velké míse z těchto surovin uhněteme hladké těsto, které se nesmí lepit na stěny misky. Poté těsto přikryjeme čistou utěrkou, dáme do tepla a necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme těsto na obdélníkovou placku, potřeme polovinou náplně, přeložíme kraje dovnitř přes náplň a zavineme.
Oba záviny vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě cca půl hodiny ležet a dokynout. Nakonec potřeme lehce rozpuštěným tukem, aby makový závin chytl lesk a barvu. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.