Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Makový závin Dezerty
03. 10. 2017 Přečteno: 3191x

Makový závin

Ingredience
- +
  • Na těsto:
  • polohrubá mouka: 500 g
  • máslo: 100 g
  • moučkový cukr: 100 g
  • sušené droždí: 1 ks
  • vejce: 1 ks
  • mléko: 250 ml
  • sůl: 1 KL
  • Na náplň:
  • mletý mák: 400 g
  • mléko: 300 ml
  • krupicový cukr: 100 g
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Makový závin – recept

Aby byl makový závin pěkně vláčný a chutný, je dobré si náplň přichystat už den předem, aby se hezky uležela. Nejdříve umeleme mák, poté jej svaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs mícháme a asi 15 minut vaříme. Jakmile odstavíme hrnec, přidáme skořicový cukr. Důkladně promícháme, necháme vychladnout a uležet do druhého dne.

Další den si připravíme kynuté těsto. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo, mouku, cukr, droždí, vejce a sůl. Ve velké míse z těchto surovin uhněteme hladké těsto, které se nesmí lepit na stěny misky. Poté těsto přikryjeme čistou utěrkou, dáme do tepla a necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme těsto na obdélníkovou placku, potřeme polovinou náplně, přeložíme kraje dovnitř přes náplň a zavineme.

Oba záviny vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě cca půl hodiny ležet a dokynout. Nakonec potřeme lehce rozpuštěným tukem, aby makový závin chytl lesk a barvu. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

patenty.jpg Dezerty

Patenty

Den předem uvaříme brambory. Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Tvarujeme tenké placky, které pečeme nasucho na pánvičce. Z jedné strany…

Tip na recept

Domácí korbáčky

Domácí korbáčky

Ve velkém hrnci necháme za občasného míchání zahřát čerstvé mléko (nejlépe přímo od farmáře) na 40 °C a odstavíme. Syřidlo v množství dle návodu na obalu rozmícháme s trochou vody, přidáme do mléka a mícháme…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Pěna z bílé čokolády

Dezerty: Pěna z bílé čokolády

Do misky nalámeme čokoládu, přidáme mléko a dáme na hrnec s vroucí vodou. Bublinky vody se nesmějí dotýkat dna…

Gnocchi se špenátem

Hlavní jídla: Gnocchi se špenátem

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka (asi 10 - 15 minut podle velikosti brambor). Ještě horké…

Domácí mučenková limonáda

Nápoje: Domácí mučenková limonáda

Začněte tím, že si rozkrojíte marakuju/mučenku a vydlabete její dužinu. Tu pak dejte do vysokého džbánu a přelijte…