Ovarová polévka
Ingredience
- vepřová hlava: 800 kg
- vepřová játra, ledviny (vnitřnosti): 300 g
- cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- celer: 0.5 ks
- petržel: 1 ks
- bobkový list: 3 ks
- kroupy
- majoránka
- česnek
- sůl
- černý pepř (celý)
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Ovarová polévka - recept
Vepřovovou hlavu a vnitřnosti důkladně vyčistíme a propereme ve vodě. Poté ji vložíme do vroucí vody. Přidáme očištěnou cibuli, mrkev, petržel, celer a koření (bobkový list, kuličky pepře, sůl). Pozvolna vaříme asi 2 hodiny. Odebereme maso, koření, zeleninu a polévku necháme vychladnout.
Z čistého ovarového vývaru odebereme tukovou vrstvu. Polévku přivedeme k varu, přidáme podle chuti majoránku a prolisovaný česnek. Případně osolíme. Podáváme s uvařenými kroupami.
Ovarová polévka je tradičním pokrmem při zabijačce. Maso z hlavy a vnitřnosti se podávají ihned po vytažení z vývaru s křenem nebo hořčicí.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.