Špenátový quiche
Ingredience
- Na těsto:
- máslo: 100 g
- hladká mouka: 175 g
- žloutek: 1 ks
- studená voda: 4 lžíce
- sůl
- Na náplň:
- čerstvý špenát: 200 g
- smetana ke šlehání: 250 ml
- cherry rajčátka: 100 g
- mozzarella: 1 ks
- strouhaný tvrdý sýr: 200 g
- vejce: 3 ks
- česnek - stroužky: 1 ks
- olej: 1 PL
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Špenátový quiche – recept
Nejprve si připravíme křehké těsto. Důležité je, aby všechny použité ingredience byly studené. Pomoučíme vál, přidáme studené máslo a vejce. Tyto suroviny si nasekáme nožem, pracujeme s ním studenýma rukama, postupně přidáme několik lžic studené vody a špetku soli. Tím se vytvoří drobenka, kterou musíme zpracovat v nelepivé těsto. To následně uložíme do lednice, nejméně na půl hodiny, ideálně přes noc.
Mezitím, co těsto v lednici odpočívá, si připravíme náplň. Na oleji opečeme nadrobno nakrájený česnek (jen asi minutu, aby nezhořkl). přidáme špenát a chvíli podusíme, až se odpaří voda. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Smetanu smícháme s rozšlehanými vejci, osolíme a opepříme.
Těsto vyválíme a dáme do formy s vyšším okrajem tak, aby těsto bylo i po stranách. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme jej fazolemi, které dáme na pečící papír. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 15 minut.
Korpus posypeme strouhaným sýrem, poklademe špenátem a nakrájenými rajčaty, zalijeme smetanou s vejci a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme asi 35 - 40 minut dozlatova.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.