Pečená krůta se zeleninou
Ingredience
- Počet porcí závisí na velikosti krůty
- krůta: 1 ks
- máslo: asi 200 g
- kuřecí vývar: asi 500 ml
- sůl
- pepř
- brambory
- kořenová zelenina
- česnek
- rozmarýn nebo tymián
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená krůta se zeleninou – recept
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krůtu očistíme, osolíme, opepříme, dovnitř vložíme snítku rozmarýnu nebo tymiánu, dáme ji na pekáč, potřeme částí rozehřátého másla a dáme do trouby (krůtu pečeme zakrytou buď víkem pekáče nebo omaštěným alobalem). Po 15 minutách ji podlijeme vývarem a pečeme cca 3 hodiny podle velikosti – střídavě ji potíráme rozpuštěným máslem nebo výpekem a podléváme vývarem.
Brambory uvaříme do poloměkka a rozkrojíme na větší kusy (čtvrtiny až osminy podle velikosti brambor). Kořenovou zeleninu očistíme rozkrojíme na větší kusy, a také uvaříme téměř do měkka, česnek oloupeme. Brambory, kořenovou zeleninu a česnek přidáme ke krůtě a odkrytou krůtu dopečeme dozlatova.
Pečená krůta se podává vcelku na stůl jako slavnostní jídlo. Hostům odkrajujeme kousky z různých částí krůty – říká se, že na krůtě je maso až 9 různých chutí, a proto by bylo škoda nabídnout jen prsa či stehna.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.