![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Polévka z pečené dýně](/img/clanky/6203abdc5ebbf77fb7b14ebca7071563/fotolia_119914553_xs.jpg)
Polévka z pečené dýně
Ingredience
- dýně Hokkaido: 1 ks
- zeleninový vývar: 500 ml
- smetana ke šlehání: 80 ml
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 8 ks
- olivový olej
- pepř
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Polévka z pečené dýně – recept
Z dýně odstraníme jadérka, nakrájíme ji na větší kousky a společně s neoloupaným česnekem zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přikryté pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut doměkka. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme oloupaný pečený česnek (množství dle chuti), dýni, zalijeme horkým vývarem a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle požadované konzistence případně ještě zředíme vývarem. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou, která má mít pokojovou teplotu, aby se v horké polévce nesrazila. Provaříme 2 minuty a můžeme podávat.
Polévka z pečené dýně se může podávat s opraženými dýňovými semínky, krutony z bílého chleba, zakápnutá dýňovým olejem nebo s trochou zakysané smetany. Příznivci pikantních chutí mohou přidat špetku sušeného chilli.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.