Pórkový koláč
Ingredience
- hladká mouka: 250 g
- máslo: 100 g
- voda: 2 PL
- smetana: 120 ml
- vejce: 2 ks
- pórek: 2 ks
- šunka nebo opečená slanina: 100 g
- sýr: 150 g
- muškátový oříšek
- olivový olej
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pórkový koláč – recept
Máslo necháme povolit a prohněteme s moukou, vejcem, špetkou soli a vodou. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu odpočívat do lednice. Mezitím si připravíme náplň.
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nudličky. Pórek orestujeme na oleji, přidáme šunku nebo zvlášť orestovanou slaninu a dle chuti osolíme a opepříme. Vše zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Chvíli provaříme a směs odstavíme, dochutíme muškátovým oříškem.
Rozválíme si těsto, které umístíme do kulaté formy, zarovnáme jej, přitiskneme k okrajům a propícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní těsto. Pečeme asi 10 minut, přidáme vychladlou pórkovou směs smíchanou s vejcem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme zpět do trouby. Pórkový koláč pečeme dozlatova dalších 20 minut na 190 °C.
Pórkový koláč lze podávat jako lehkou večeři či svačinu, skvěle chutná jako teplý i studený.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.