Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Pórkový koláč Předkrmy a chuťovky
22. 09. 2017 Přečteno: 3047x

Pórkový koláč

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 250 g
  • máslo: 100 g 
  • voda: 2 PL
  • smetana: 120 ml
  • vejce: 2 ks
  • pórek: 2 ks
  • šunka nebo opečená slanina: 100 g
  • sýr: 150 g
  • muškátový oříšek 
  • olivový olej 
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Pórkový koláč – recept

Máslo necháme povolit a prohněteme s moukou, vejcem, špetkou soli a vodou. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu odpočívat do lednice. Mezitím si připravíme náplň.

Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nudličky. Pórek orestujeme na oleji, přidáme šunku nebo zvlášť orestovanou slaninu a dle chuti osolíme a opepříme. Vše zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Chvíli provaříme a směs odstavíme, dochutíme muškátovým oříškem.

Rozválíme si těsto, které umístíme do kulaté formy, zarovnáme jej, přitiskneme k okrajům a propícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní těsto. Pečeme asi 10 minut, přidáme vychladlou pórkovou směs smíchanou s vejcem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme zpět do trouby. Pórkový koláč pečeme dozlatova dalších 20 minut na 190 °C.

Pórkový koláč lze podávat jako lehkou večeři či svačinu, skvěle chutná jako teplý i studený.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

tresnovy-clafoutis.jpg Předkrmy a chuťovky

Třešňový clafoutis

Třešně umyjeme a vypeckujeme. Formu na pečení koláče vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme. Třesně rozmístíme do pečící formy. Všechny zbylé ingredience smícháme. Vznikne nám řídké těsto, které nalejeme na…

slany-kolac-flammkuchen.jpg Předkrmy a chuťovky

Slaný koláč Flammkuchen

Hladkou mouku smícháme s vodou, sádlem a špetkou soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočívat v lednici. Poté těsto rozválíme na velmi tenký plát.  Žervé smícháme s vysokoprocentní…

povidlovy-kolac.jpg Předkrmy a chuťovky

Povidlový koláč

Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva. Smícháme nastrouhané máslo, cukr, mouku a vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut uležet v lednici. Z těsta odkrojíme asi 2/3 a vyválíme na…

porkovy-quiche.jpg Předkrmy a chuťovky

Pórkový quiche [kiš]

Křehké těsto vtlačíme do kulaté formy na koláč, propícháme na několika místech vidličkou a necháme v ledničce odpočinout. Mezitím přepůlíme pórek podélně a nakrájíme na půlkolečka. Na troše oleje necháme asi 1…

Tip na recept

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Zalijeme horkým vývarem (na 1 porci asi 300 ml), promícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Přidáme nakrájené…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Mexické burrito s hovězím masem

Hlavní jídla: Mexické burrito s hovězím masem

Hovězí steak vytáhneme z lednice. Při smažení by mělo mít maso pokojovou teplotu. Rajče, cibuli, chilli papričku,…

Domácí kuřecí stripsy

Hlavní jídla: Domácí kuřecí stripsy

Kuřecí prsa nakrájíme na silnější proužky, můžeme ale použít i spodní stehna či křídla nebo stehenní řízky. Maso…

Dýňové pyré s bramborem

Přílohy: Dýňové pyré s bramborem

Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na malé kostky. Vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme…