Rýžový nákyp
Ingredience
- kulatozrnná rýže: 250 g
- máslo: 100 g
- krupicový cukr: 80 g
- ovoce (meruňky, jahody, švestky,...): 400 g
- vejce: 4 ks
- mléko: 1 l
- vanilkový cukr: 1 ks
- mandle - hrst: 1 ks
- skořice na dochucení
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Rýžový nákyp – recept
Ze všeho nejdříve propláchneme rýži a dáme ji vařit v mléce smíchaném s polovinou vanilkového cukru. Na rýžový nákyp musíme rýži uvařit zcela doměkka, měla by mít až kašovitou konzistenci.
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s druhou polovinou vanilkového cukru. Smícháme s rozpuštěným máslem a směs nalijeme do uvařené rýže. Důkladně promícháme.
Vymažeme si pekáček máslem a uvařenou rýži smíchanou s nasekanými mandlemi do něj dáme. Na ni poklademe vypeckované ovoce, posypeme skořicí a potřeme pevným sněhem ušlehaným z bílků a krupicového cukru.
Rýžový nákyp pečeme přibližně 20 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Na dalších 10 minut zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme do zlatova.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.