Šalvějový sirup
Ingredience
- šalvějové listy – hrst: 2 ks
- cukr: 500 g
- voda: 700 ml
- citron: 1 ks
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Šalvějový sirup – recept
Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme do ní cukr. Vodu s cukrem přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme šalvěj a 5 minut povaříme. Směs odstavíme a přidáme na plátky nakrájenou dužinu citronu bez slupky. Vše necháme spolu 24 hodin luhovat.
Druhý den přivedeme šalvějový sirup k varu, scedíme přes plátno, slijeme horký do lahví a zavíčkujeme. Necháme vychladnout a skladujeme chladu a temnu, nejlépe v lednici maximálně 1 rok.
Šalvějový sirup má léčivé účinky, proto jen nenadužíváme. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.